Přeskočit navigaci

Výroba potravin, příprava pokrmů

Příprava potravin a pokrmů je kombinace práce šikovných rukou a obsluhy zařízení, jimž netřeba rozumět, jen je umět obsluhovat a naučit se nastavovat parametry podle druhů pokrmů a receptur. I u ručních prací se vychází z receptur při přípravě a směšování surovin, kde jsou důležité jejich vzájemné poměry, takže je třeba umět dobře počítat. Znát receptury ale nestačí, je třeba praktická zkušenost s přípravou jednotlivých druhů pokrmů, také zručnost a u dobrých kuchařů, cukrářů a podobných pracovníků také určitá nápaditost, tvůrčí schopnosti, estetické cítění (vnášejí do toho svou originalitu - viz "takové perníčky jako dělá babička, nikdo jiný neumí"). Nutné jsou hygienické návyky. Práci s potravinami nemůže dělat bacilonosič.

Chci se vyučit

Chci získat maturitu