Vzdělávací program: 29-41-N/01 Potravinářská technologie a biotechnologie
Obor vzdělání: 29-41-N/.. Potravinářství
Škola: Vyšší odborná škola ekonomických studií a Střední průmyslová škola potravinářských technologií, Podskalská 10, Praha 2
Charakteristika vzdělávacího programu
Obor je určen absolventům středních škol, kteří chtějí získat širší a hlubší vzdělání v oblasti potravinářských technologií v návaznosti na jejich ekonomickou, právní a personální problematiku. V závěrečném ročníku studia si studenti volí zaměření studijního oboru: Technologie nápojů, Technologie výroby a zpracování cukru a mouky nebo Biotechnologie.
Absolvent oboru má výraznou praktickou orientaci, která mu zajišťuje vysokou míru a rychlost adaptibility na konkrétní praktickou činnost při výkonu povolání. Je vybaven takovými poznatky z oblasti technologie, aby našel uplatnění v potravinářských, biotechnologických a příbuzných firmách, a to nejen ve výrobní části, ale také v obchodních odděleních, případně aby mohl posuzovat účinnost marketingových opatření z hlediska řízení firmy.
Cílem studia není jen vysoká míra obecných a odborných vědomostí, dovedností a návyků, ale i rozvoj žádoucích osobnostních rysů, které absolventům umožní v krátkém čase se kvalifikovaně uplatnit při výkonu technologicko-ekonomických činností v praxi.
Profesní uplatnění absolventa je nejen v potravinářských a jiných příbuzných podnicích a firmách, ale i ve specializovaných organizacích zabývajících se doplňkovým sortimentem. Ve velkých podnicích se bude jednat o funkce především středního stupně řízení, v malých a středně velkých firmách i o činnosti v top managementu.