Vzdělávací program: 65-42-N/01 Gastronomie a hotelnictví
Obor vzdělání: 65-42-N/.. Hotelnictví
Vzdělávací program má schváleno více škol. Vzdělávací základ je vždy stejný, programy se však mohou lišit zaměřením, předměty nebo jejich rozsahem aj.
Detailní informaci získáte porovnáním charakteristik vzdělávacího programu těchto škol:
Vyšší odborná škola s.r.o., Tajovského 2, Havířov
Vyšší odborná škola hotelnictví a turismu, o.p.s., Stromořadí 420, Uničov
Charakteristika vzdělávacího programu
Cílem vzdělávacího programu je příprava odborníků pro širokou oblast služeb hotelnictví a gastronomie. Vzdělávací program je profesně orientovaný, je pojat jako program praktického zaměření a program uzavřený. Protože však úspěšné vykonávání profesí, na něž se prostřednictvím navrhovaného programu studenti připravují, vyžaduje od nich tvůrčí přístupy a vysokou míru flexibility, má program zčásti obecnější charakter a jsou do něj zařazeny v poměrně značném rozsahu teoretické poznatky doplněné získáním praktických dovedností pomocí řízené odborné praxe v sektoru hotelnictví a gastronomie.
Modulární volba umožňuje získat specifické znalosti v gastronomii a hotelnictví. Jedná se zejména o zvládnutí odborně profesních modulů, jako je např. Gastronomie a hotelnictví, Hotelový provoz, FB Management, Technologie přípravy pokrmů, Technika obsluhy a služeb a Nauka o výživě.
Obsah studia tvoří tři skupiny modulů
Povinné moduly tvoří první skupinu. Ta zahrnuje všeobecně vzdělávací program (cizí jazyky, informační systémy, aplikovaná psychologie, tělesná výchova), který rozšiřuje a prohlubuje znalosti studentů ze střední školy a vytváří předpoklady pro vyšší odborné vzdělání studentů. Vzhledem k uplatnění absolventů jsou světové jazyky zaměřeny na příslušnou odbornost s důrazem na rozvoj komunikativních dovedností.
Dále do této skupiny patří odborné moduly. Studenti v nich získávají poznatky z oblasti ekonomiky, účetnictví, práva, managementu, marketingu, a odborné moduly profilující, jako jsou moduly Hotelový provoz, FB Management, Marketing služeb, Technologie přípravy pokrmů, Technika obsluhy a služeb, a modul Odborná praxe. Obsah těchto modulů je orientován do odvětví pohostinství a gastronomie, ve kterém se předpokládá budoucí uplatnění absolventů.
Náročná odborná praxe je zaměřena na management jednotlivých úseků hotelnictví, gastronomie a veřejného stravování. Modul Odborná praxe doplňuje a integruje poznatky, které studenti nabyli v teoretických modulech.
Druhou skupinu tvoří povinně volitelné moduly, z nichž si každý student v rámci 2. ročníku vybere dva volitelné moduly. Touto volbou se student samostatně profiluje v rámci svého oboru s ohledem na budoucí uplatnění.
Třetí skupinu tvoří volitelné moduly z celoškolní nabídky. Tyto moduly vhodně doplňují svým obsahem povinné a povinně volitelné moduly a pomáhají studentovi dosáhnout větší kvality ve vzdělání daného oboru. Volitelný modul si student může, avšak nemusí zvolit. Učební plán nabízí v rámci volitelných modulů Hotelové sporty a Třetí cizí jazyk.
Charakteristika vzdělávacího programu
Pojetí a cíle vzdělávacího programu
Vzdělávací program je zaměřený na problematiku pohostinství a hotelového provozu z pozice řídící i výkonné. Cíle je připravit absolventy na přípravu, organizaci, finanční a technické zajišťování ubytovací, stravovací a k nim doplňkových služeb i jejich kombinace.
Charakteristika obsahu vzdělávacího programu
Modul je základním prvkem vzdělávacího programu. Moduly jsou povinné, povinně volitelné a volitelné. Každý modul je ohodnocen určitým počtem kreditů. Všichni studenti absolvují společný základ, který je východiskem pro další odborné vzdělávání. Společný základ je postaven tak, aby zvyšoval rozvoj osobnosti studenta.
Společný základ vzdělávacího programu Gastronomie a hotelnictví trvá zimní a letní období v 1. ročníku. Ve 2. ročníku pak postupně nabíhají povinně volitelné odborné moduly. Student si zapíše moduly povinné, zvolí povinně volitelné, nejméně 2 moduly a vybere si případně z nabídky volitelných modulů. Zvolený modul musí student dokončit.
Důležitou součástí vzdělávacího programu je výuka cizích jazyků, která je v programu zařazena celé tři roky. Studenti absolvují povinně výuku 2 cizích jazyků, z nichž první je ten, ze kterého vykonali maturitní zkoušku a z něho pak vykonají absolutorium. Druhý cizí jazyk si vybírají z nabídky – anglický, francouzský, německý a ruský, přičemž se musí lišit od prvního cizího jazyka. Druhý cizí jazyk je vyučován ve dvou typech modulů – pro začátečníky nebo pro pokročilé. Ve 2. ročníku si jako volitelný modul mohou studenti vybrat Třetí cizí jazyk. V jazycích se vyučují běžná konverzační témata, ale velký důraz je kladen i na odborná témata v souvislosti s profesním zaměřením.
Vzdělávací program nabízí jako volitelný modul Barmanský kurz, realizovaný v rámci Národního vzdělávacího programu České barmanské asociace. Cílem kurzu je získání teoretických vědomostí a praktických dovedností v oboru nápojové gastronomie a vykonání závěrečné zkoušky v mezinárodní licenci CBA.
Součástí vzdělávacího programu jsou odborné exkurze pořádané školou nebo specializovanými cestovními kancelářemi nebo agenturami, ale zprostředkované školou. Podle délky exkurze může student získat až 7 kreditů v 1. ročníku i ve 2. ročníku. Počet kreditů se započítá v ročníku jen jednou, ale student se může exkurze zúčastnit i několikrát.
Další svébytnou součástí programu je volitelný modul Animace v cestovním ruchu, který má teoretickou část, ale převážně je naplněn praktickými aktivitami z oblasti pohybových her, kolektivních sportů, relaxačních procedur, ale také tance, kulturních či společenských aktivit a dává tak jeho absolventům možnost v době prázdnin praktikovat jako animátoři ve střediscích cestovního ruchu doma a díky jazykovým znalostem i v zahraničí. A do budoucna ve spojení s činností průvodce – delegáta jednu z možností jak hledat profesní uplatnění.
Odborná praxe studentů je nedílnou součástí vyššího odborného vzdělávání, na kterou je kladen velký důraz. Cílem odborné praxe je získat představu o chodu společnosti, firmy, úřadu aj. Student si ověřuje teoretické znalosti získané při studiu modulů, které úzce souvisejí s praxí. Odborná praxe je realizována jako povinný modul v délce 2 týdny v zimním i letním období 2. ročníku a v posledním ročníku vzdělání je praxe koncipovaná jako souvislý blok v délce 16 týdnů, tedy student praktikuje celé zimní období 3. ročníku. Navíc jako volitelný modul si může student zvolit Odbornou praxi v délce 2 týdny ještě na konci 1. i 2. ročníku. Podmínkou uznání kreditů je vykonání praxe nejpozději do zahájení dalšího postupného ročníku a výběr pracoviště po dohodě se školním koordinátorem praxe. Zařazením další odborné praxe jako volitelného modulu chceme umožnit především uchazečům ze všeobecně zaměřených středních škol, aby rozšířili své praktické zkušenosti. Pro zájemce zajišťujeme ve spolupráci se specializovanými agenturami také pracovní stáže v zahraničí. U studentů dálkového studia je souběh studia a zaměstnání v oborech příbuzných vzdělávacímu programu uznáno jako splněný modul Odborná praxe.