Vzdělávací program: 82-42-N/06 Konzervování a restaurování keramiky
Obor vzdělání: 82-42-N/.. Konzervátorství a restaurátorství
Škola: Střední škola umění a designu, stylu a módy a Vyšší odborná škola, Husova 10, Brno
Charakteristika vzdělávacího programu
Pojetí a cíle vzdělávacího programu
Koncepce vzdělávacího programu spočívá v rozvíjení estetického cítění studentů, pěstování smyslu pro přesnost v rukodělné práci, citu pro používané materiály
a směřuje k dosažení profesionální úrovně řemeslných dovedností.
Cílem vzdělávacího programu je připravit vysoce kvalifikované, humanitně, technicky i mistrovsky řemeslně vzdělané specialisty v oboru své činnosti, kteří jsou schopni pracovat samostatně i v týmu při záchraně památek užitého umění.
Charakteristika obsahu vzdělávacího programu
Studijní obor připravuje studenty pro široké spektrum činností souvisejících s konzervováním a restaurováním keramiky. Vzdělávání směřuje prostřednictvím osvojených teoretických poznatků a výtvarných a řemeslných technik k osvojení specifických vědomostí a praktických dovedností potřebných při konzervování a restaurování poškozených objektů, vede studenty ke schopnosti poznání faktorů prostředí působících na poškozený předmět a k pochopení uměleckého a historického významu konzervovaného nebo restaurovaného předmětu.
Obsah všech vyučovacích předmětů učebního plánu se svým pojetím
a stanovenými cíli odráží v profilu absolventa a kompetencích, které po ukončení vzdělávání získal. Široký rozsah teoretických znalostí nabývají studenti v průběhu vzdělávání v teoretických humanitních, přírodovědných a odborných předmětech. Dosažené vědomosti aplikují a dále rozvíjejí v předmětech výtvarných a předmětech praktického charakteru.
Učivo předmětů učebního plánu se vyznačuje širokou vzájemnou provázaností
a to vzhledem k širokému spektru znalostí a dovedností, které v průběhu vzdělávání student získá a které jsou předpokladem pro výkon restaurátorské profese. Vzhledem k této skutečnosti jsou všechny předměty učebního plánu zařazeny mezi předměty povinné. Jediným volitelným předmětem učebního plánu je předmět základy
živnostenského podnikání. Je určen studentům, kteří plánují uplatnění v oblasti restaurování na základě živnostenského oprávnění.
Do procesu vzdělávání jsou zahrnuty také podmínky dodržování bezpečnosti práce a ochrany zdraví. Škola má smluvním bezpečnostním technikem vypracovánu Směrnici k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví studentů ve škole, Směrnici pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, Identifikaci rizik a přijatá bezpečnostní opatření pro objekty školy, Plán opatření a činností po vyhlášení mimořádné situace. Se všemi jmenovanými dokumenty jsou studenti pravidelně, opakovaně a prokazatelně seznamování při zápisu do každého ročníku. Velký důraz je dále kladen na dodržování podmínek bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci se stroji, přístroji a zařízeními ve školních ateliérech i mimo školu v rámci praktické části vyučování. V každém školním roce studenti projdou pravidelným školením před započetím výuky v praktických předmětech a jsou vedeni k tomu, aby všechna bezpečností opatření a celkovou ochranu zdraví při práci dodržovali v průběhu vzdělávání i v dalším profesním životě.