Přeskočit navigaci

Vzdělávací program: 82-42-N/08 Konzervování a restaurování nábytku a nepolychromované dřevořezby


Obor vzdělání: 82-42-N/.. Konzervátorství a restaurátorství


Škola: Střední škola umění a designu, stylu a módy a Vyšší odborná škola, Husova 10, Brno



Charakteristika vzdělávacího programu


Pojetí a cíle vzdělávacího programu


Koncepce vzdělávacího programu spočívá v rozvíjení estetického cítění studentů, pěstování smyslu pro přesnost v rukodělné práci, citu pro používané materiály a směřuje k dosažení profesionální úrovně řemeslných dovedností.


Cílem vzdělávacího programu je připravit vysoce kvalifikované, humanitně, technicky i mistrovsky řemeslně vzdělané odborníky v oboru své činnosti, kteří jsou schopni pracovat samostatně i v týmu při záchraně uměleckořemeslných památek volného i užitého umění.



Charakteristika obsahu vzdělávacího programu


Vzdělávací program připravuje studenty pro výkon odborných činností v oblasti konzervování a restaurování kulturních památek, které jsou uměleckořemeslnými malířskými pracemi. Vzdělávání směřuje prostřednictvím osvojených teoretických


Vzdělávací program připravuje studenty pro široké spektrum činností souvisejících s konzervováním a restaurováním nábytku a nepolychromované dřevořezby. Vzdělávání směřuje prostřednictvím osvojených teoretických poznatků

a výtvarných a řemeslných technik k osvojení specifických vědomostí a praktických dovedností potřebných při konzervování a restaurování poškozených objektů, vede studenty ke schopnosti poznání faktorů prostředí působících na poškozený předmět

a k pochopení uměleckého a historického významu konzervovaného nebo restaurovaného předmětu.


Obsah všech vyučovacích předmětů učebního plánu se svým pojetím

a stanovenými cíli odráží v profilu absolventa a kompetencích, které po ukončení vzdělávání nabyl. Široký rozsah teoretických znalostí získají studenti v průběhu vzdělávání v teoretických humanitních, přírodovědných a odborných předmětech. Nabyté vědomosti aplikují a dále rozvíjejí v předmětech výtvarných a předmětech praktického charakteru.


Učivo jednotlivých předmětů se vyznačuje vzájemnou provázaností, a to vzhledem k širokému spektru znalostí a dovedností, které v průběhu vzdělávání student získá a které jsou předpokladem pro výkon restaurátorské profese. Vzhledem k této skutečnosti jsou všechny předměty učebního plánu zařazeny mezi předměty povinné. Jediným volitelným předmětem jsou Základy živnostenského podnikání. Je určen pro studenty, kteří plánují uplatnění v oblasti živnostenského podnikání v oboru.


Do procesu vzdělávání jsou zahrnuty také podmínky dodržování bezpečnosti práce a ochrany zdraví. Škola má smluvním bezpečnostním technikem vypracovánu Směrnici k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví studentů ve škole, Směrnici pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, Identifikaci rizik a přijatá bezpečnostní opatření pro objekty školy, Plán opatření a činností po vyhlášení mimořádné situace. Se všemi jmenovanými dokumenty jsou studenti pravidelně, opakovaně a prokazatelně seznamování při zápisu do každého ročníku. Velký důraz je dále kladen na dodržování podmínek bezpečnosti práce a ochrany zdraví při práci se stroji, přístroji a zařízeními ve školních ateliérech i mimo školu v rámci praktické části vyučování. V každém školním roce studenti projdou pravidelným školením před započetím výuky v praktických předmětech a jsou vedeni k tomu, aby všechna bezpečností opatření a celkovou ochranu zdraví při práci dodržovali v průběhu vzdělávání i v dalším profesním životě.



Zpět