Přeskočit navigaci

[ H ] Výrobce potravin

  • Kód oboru: 29-51-H/01
  • Kategorie vzdělání: Střední odborné vzdělání s výučním listem
  • Skupina oboru: Potravinářství a potravinářská chemie (Kód: 29)
  • Výstupní certifikát: výuční list

Charakteristika přípravy v oboru

Žáci se naučí zpracovávat suroviny, pomocné látky a přísady na příslušné potravinářské výrobky, tj. cukrovinkářské, konzervárenské, sladovnické a pivovarnické, mlékárenské, mlynářské, případně vinařské. Žáci zvládnou technologické postupy a činnosti související s přípravou a úpravou surovin a jejich zpracováním na příslušné potravinářské výrobky, naučí se skladovat, balit a expedovat hotové výrobky, obsluhovat a provádět základní údržbu technologického zařízení, zjišťovat případné závady technologického procesu včetně funkce strojů a příslušných zařízení a řešit samostatně běžné problémy, vést předepsanou evidenci výroby, posuzovat kvalitu surovin, meziproduktů a hotových výrobků, dodržovat hygienické předpisy a normy při výrobě a zajišťovat tak výrobu bezpečných potravin.

Pro vzdělávání v tomto oboru jsou významné vyučovací předměty (vzdělávací oblasti) základní školy:
Chemie, Přírodopis, Praktické činnosti
Učivo uvedených předmětů je důležité pro tento obor a bude na střední škole rozvíjeno a prohlubováno.

Uplatnění absolventů v oboru

Absolventi se uplatní při výkonu povolání výrobce potravin v pozici zaměstnance v příslušné potravinářské výrobě při průmyslovém zpracování surovin, pomocných látek a přísad na výrobky cukrovinkářské, konzervárenské, sladovnické a pivovarnické, mlékárenské, mlynářské, případně vinařské. Absolventi jsou připraveni obsluhovat výrobní linky a provádět základní údržbu technologického zařízení, hodnotit kvalitu vstupních surovin, polotovarů i hotových výrobků podle standardů, skladovat, balit a expedovat hotové výrobky. Absolventi mohou pokračovat nástavbovým studiem v oborech potravinářského zaměření nebo orientovaných na podnikání.

Navštívené obory

Navazující povolání ( 33 )

  • Konzervář
  • Lahůdkář
  • Obsluha lisovacího zařízení ovoce
  • Obsluha strojů a zařízení pro výrobu potravin
  • Pracovník příjmu surovin pro výrobu potravin
  • Pracovník skladování a distribuce potravin
  • Pracovník výroby hotových pokrmů
  • Pracovník výroby knedlíků
  • Pracovník výroby konzerv
  • Pracovník výroby lahůdek
  • Pracovník výroby majonéz a omáček
  • Pracovník výroby masných výrobků a drůbežích masných výrobků
  • Pracovník výroby nálevů pro sterilovanou zeleninu a ovoce
  • Pracovník výroby ovocných koncentrátů
  • Pracovník výroby ovocných pomazánek
  • Pracovník výroby potravin
  • Pracovník výroby rybích lahůdek
  • Pracovník výroby těstovin
  • Zpracovatel živočišných tuků
  • Cukrovinkář
  • Mlynář
  • Obsluha mlýnských strojů
  • Obsluha zařízení sil
  • Pracovník skladování, balení a expedice mlýnských výrobků
  • Lihovarník
  • Lihovarník a likérník
  • Likérník
  • Pivovarník a sladovník
  • Zpracovatel ryb
  • Mlékař
  • Pracovník výroby mléčných produktů
  • Sýrař
  • Obsluha zařízení kafilérie

Školy, kde je možno studovat tento obor

Filtry
Zdravotní postižení:
Forma studia:
Školy
Filtr podle kraje

Seznam škol, které nabízejí tento obor, nebo vybraný ŠVP