Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání
29-41-M/01 Technologie potravin
Vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 29. 5. 2008, č. j. 6 907/2008-23
PROFIL ABSOLVENTA
Vzdělávání v oboru směřuje v souladu s cíli středního odborného vzdělávání k tomu, aby si žáci vytvořili, v návaznosti na základní vzdělávání a na úrovni odpovídající jejich schopnostem a studijním předpokladům, následující klíčové a odborné kompetence.
Odborné kompetence
- plánovali jednotlivé fáze výroby, řídili konkrétní výrobní úsek;
- vybírali vhodné suroviny a pomocné látky v dostatečném množství;
- popsali základní funkce výrobní linky a prováděli změny ve výrobě;
- prováděli technologický výpočet;
- posuzovali průběh výroby dle průběžné kontroly výrobního procesu a jakosti polotovarů a dle výsledků operativně zasahovali do výroby;
- dbali na dodržování právních předpisů v oblasti potravinářství včetně hygienických a sanitačních;
- dbali na dodržování technologické kázně;
- využívali znalosti o principech certifikačních systémů v souvislosti s technologickým vývojem a ochranou životního prostředí;
- vedli provozní záznamy a výrobní evidenci.
- vhodně odebírali a upravovali vzorky k analýze;
- znali a objasnili principy klasických a moderních kontrolních metod;
- prováděli kompletní analýzy vzorků;
- vyhodnocovali výsledky a vhodně je aplikovali ve výrobě;
- posuzovali kritické body ve výrobě (HACCP) a vyhodnocovali je;
- dbali na dodržování systému kontroly jakosti v souladu s platnými předpisy a požadavky na bezpečnost potravin;
- obsluhovali laboratorní techniku.
- měli přehled o cenách surovin;
- prováděli ekonomické výpočty;
- znali nabídku a poptávku trhu a dovedli včas a vhodně přizpůsobit výrobky požadavkům trhu;
- orientovali se v oblasti obchodování a logistiky.
- chápali bezpečnost práce jako nedílnou součást péče o zdraví své i spolupracovníků (i dalších osob vyskytujících se na pracovištích, např. klientů, zákazníků, návštěvníků) i jako součást řízení jakosti a jednu z podmínek získání či udržení certifikátu jakosti podle příslušných norem;
- znali a dodržovali základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence;
- osvojili si zásady a návyky bezpečné a zdraví neohrožující pracovní činnosti včetně zásad ochrany zdraví při práci u zařízení se zobrazovacími jednotkami (monitory, displeji apod.), rozpoznali možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví a byli schopni zajistit odstranění závad a možných rizik;
- znali systém péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uměli uplatňovat nároky na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároky vzniklé úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce);
- byli vybaveni vědomostmi o zásadách poskytování první pomoci při náhlém onemocnění nebo úrazu a dokázali první pomoc sami poskytnout.
- chápali kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;
- dodržovali stanovené normy (standardy) a předpisy související se systémem řízení jakosti zavedeným na pracovišti;
- dbali na zabezpečování parametrů (standardů) kvality procesů, výrobků nebo služeb, zohledňovali požadavky klienta (zákazníka, občana).
- znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popř. společenské ohodnocení;
- zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;
- efektivně hospodařili s finančními prostředky;
- nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.
Uplatnění absolventa
Absolvent, připravovaný na základě tohoto RVP, se uplatní při výkonu povolání potravinářský technik na různých typových pozicích v potravinářských provozech, např. jako vedoucí směn, vedoucí jednotlivých provozních středisek, hlavní technolog, v oblasti nákupu surovin a pomocných látek, odbytu a prodeje surovin a potravinářských výrobků, v oblasti marketingu potravin apod.
Uplatní se rovněž v oblasti kontroly jakosti, trvanlivosti a bezpečnosti potravin nejen v provozních laboratořích, ale i ostatních chemických a mikrobiologických laboratořích, při tvorbě systému kritických bodů potravinářského provozu, včetně zajištění harmonogramu sanitace, BOZP a hygienických opatření. Může také odborně posuzovat změny technologie z hlediska výrobních zařízení.