Vzdělávací program: 29-41-N/01 Potravinářská technologie a biotechnologie
Obor vzdělání: 29-41-N/..
Potravinářství
Škola: Vyšší odborná škola ekonomických studií a
Střední průmyslová škola potravinářských technologií, Podskalská 10, Praha 2
Profil
absolventa
Absolvent
oboru Potravinářská technologie a biotechnologie:
- má
přehled o hlavních surovinách a přídavných látkách používaných ve
výrobě a základních potravinářských technologiích,
- dokáže
ovládat technologické postupy všech výrobních fází vybraného zaměření a
dokáže posoudit jejich průběh z hlediska ekonomiky, efektivity,
spotřeby energií a ochrany životního prostředí,
- provádí
technologické výpočty a rozbory, sestavuje ekonomickou bilanci nákladů a
výnosů
- umí
posoudit efektivitu technologického procesu a na základě závěrů
kvalifikovaně provádí operativní zásahy do výroby,
- zná
strojní vybavení, vyzná se v technických výkresech a dokáže navrhovat
vhodná technická řešení,
- má
znalosti a dovednosti z mikrobiologie, fyzikální chemie, analytické
chemie a analýzy potravin zaměřené na předvýrobní, výrobní a finální
kontrolu surovin, polotovarů, pomocných látek a výrobků,
- má
vědomosti o bezpečnosti a hygieně práce a ochraně zdraví při práci,
dokáže zajišťovat potřebnou úroveň sanitace, kontrolovat ji a plnit
sanitární programy,
- dokáže
aplikovat znalosti z oblasti managementu, marketingu a orientuje se
v nových metodách organizace řízení práce,
- dokáže
samostatné uvažovat, jednat a rozhodovat, je schopen aktivní týmové práce
a vedení pracovního kolektivu,
- dokáže
se v pracovním, odborném a společenském styku vyjadřovat nejméně
v jednom cizím jazyce a je schopen využívat cizojazyčnou odbornou
literaturu,
- dokáže
využít prostředky výpočetní techniky, ovládá práci s běžnými kancelářskými
stroji a komunikační technikou,
- ovládá
prostředky sdělovacího, odborného a administrativního stylu, v jejich
rámci je schopen ústně a písemně komunikovat.