Přeskočit navigaci

Vzdělávací program: 29-41-N/01 Potravinářská technologie a biotechnologie


Obor vzdělání: 29-41-N/.. Potravinářství


Škola: Vyšší odborná škola ekonomických studií a Střední průmyslová škola potravinářských technologií, Podskalská 10, Praha 2


Profil absolventa


Absolvent oboru Potravinářská technologie a biotechnologie:


  • má přehled o hlavních surovinách a přídavných látkách používaných ve výrobě a základních potravinářských technologiích,
  • dokáže ovládat technologické postupy všech výrobních fází vybraného zaměření a dokáže posoudit jejich průběh z hlediska ekonomiky, efektivity, spotřeby energií a ochrany životního prostředí,
  • provádí technologické výpočty a rozbory, sestavuje ekonomickou bilanci nákladů a výnosů
  • umí posoudit efektivitu technologického procesu a na základě závěrů kvalifikovaně provádí operativní zásahy do výroby,
  • zná strojní vybavení, vyzná se v technických výkresech a dokáže navrhovat vhodná technická řešení,
  • má znalosti a dovednosti z mikrobiologie, fyzikální chemie, analytické chemie a analýzy potravin zaměřené na předvýrobní, výrobní a finální kontrolu surovin, polotovarů, pomocných látek a výrobků,
  • má vědomosti o bezpečnosti a hygieně práce a ochraně zdraví při práci, dokáže zajišťovat potřebnou úroveň sanitace, kontrolovat ji a plnit sanitární programy,
  • dokáže aplikovat znalosti z oblasti managementu, marketingu a orientuje se v nových metodách organizace řízení práce,
  • dokáže samostatné uvažovat, jednat a rozhodovat, je schopen aktivní týmové práce a vedení pracovního kolektivu,
  • dokáže se v pracovním, odborném a společenském styku vyjadřovat nejméně v jednom cizím jazyce a je schopen využívat cizojazyčnou odbornou literaturu,
  • dokáže využít prostředky výpočetní techniky, ovládá práci s běžnými kancelářskými stroji a komunikační technikou,
  • ovládá prostředky sdělovacího, odborného a administrativního stylu, v jejich rámci je schopen ústně a písemně komunikovat.


Zpět