Vzdělávací program: 29-41-N/03 Technologie a hygiena potravin
Obor vzdělání: 29-41-N/.. Potravinářství
Škola: Vyšší odborná škola potravinářská a Střední průmyslová škola mlékárenská, Štěchovice 4176, Kroměříž
Profil absolventa
Vzdělávací program vyššího odborného vzdělávání Technologie a hygiena potravin připravuje v tříleté denní nebo čtyřleté kombinované formě vzdělávání odborníky pro technické, technicko-hospodářské, technologické a kontrolní funkce pro výrobní podniky potravinářského průmyslu, provozy hromadného stravování, obchodní organizace a státní správu (laboratoře státního dozoru potravin).
Vyšší odborné vzdělávání poskytuje studentovi vzhledem k běžnému středoškolskému vzdělávání po stránce obsahu i rozsahu vzdělání na kvalitativně vyšší úrovni. Svým důrazem na praktickou stránku vzdělávání je rozdílné i od vysokoškolského teoreticky a vědecky zaměřeného vzdělávání.
Během vzdělávání se absolvent naučí získávat, třídit a kriticky hodnotit získané údaje a na základě znalostí těchto údajů posoudit buď nutnost technologického opatření při výrobě a zpracování potravin, nebo posoudit parametry finálních výrobků a z těchto podkladů deklarovat jakost potraviny.
K odbornému technologickému, biologickému, mikrobiologickému, anatomickému nebo analytickému vzdělání synteticky patří i znalosti v oblasti výpočetní techniky, marketingu potravin, zbožíznalství a obchodního práva, což otevírá další možnosti uplatnění.
Pro výkon budoucího náročného povolání bude mít absolvent následující vlastnosti:
· samostatné myšlení, pohotové a správné rozhodování na základě získaných informací,
· aplikování získaných teoretických vědomostí a praktických dovedností v každodenní práci,
· samostatné práce na svěřeném úkolu i práce v týmu spolupracovníků,
· vypěstovaný kladný vztah k používané technice, včetně techniky výpočetní,
· práce s odbornou literaturou a potřeby celoživotního sebevzdělávání.
Odborná složka profilu je směřována k získání kompetencí – schopností aplikovat vědomosti a dovednosti, které umožní absolventovi po krátké době praxe uplatnit se při všech činnostech výroby a kontroly potravin. K tomuto cíli vede vzdělávání odborných předmětů doplněné vhodně zvolenou praxí.
Absolvent vzdělávacího programu Technologie a hygiena potravin je připraven po absolvování nástupní praxe vykonávat práce ve vyšších řídících funkcích a rozhodovacích pozicích v oblasti přípravy potravinářských surovin v zemědělské prvovýrobě, vývoje nových výrobků, výroby a kontroly potravin. Uplatnění nalezne ve všech odvětvích potravinářských oborů ve funkcích, které vyžadují vysoký stupeň odbornosti a samostatnosti přímo ve výrobě potravin nebo jejich kontrole - vstupní kontrole surovin, mezioperační kontrole během technologického zpracování a výstupní kontrole finálních produktů.
Díky rozsahu výuky v laboratořích analytické chemie a mikrobiologie má absolvent uplatnění i v laboratořích potravinářských závodů nebo při chemické, mikrobiologické a senzorické kontrole potravin (např. laboratoře Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo laboratoře hygienického a veterinárního dozoru).
Absolvent se velmi dobře uplatní i v jiných oborech v oblasti ekonomické a v obchodě, v oblasti životního prostředí, zemědělské prvovýroby a v neposlední řadě i v oblasti hromadného stravování a ostatních služeb.
Absolvent musí pro výkon svého povolání dle katalogu ISTP (http://ktp.istp.cz) zvládnout tyto činnosti:
· zajišťování a organizování technologické přípravy potravinářské a krmivářské výroby,
· řízení činnosti při stanovování technologických postupů složitějších výrobních procesů,
· navrhování kapacitních norem a podkladů pro cenové kalkulace,
· organizace ověřování nových postupů,
· spolupráce na realizaci technologických změn,
· organizace technické přípravy změn sortimentu a zavádění nových výrobků,
· spolupráce na řešení výzkumných a vývojových úkolů, zpravidla dílčích částí větších celků s konkrétními návaznostmi na celek i další systémy,
· spolupráce při provádění výzkumných a vývojových prací při realizaci úkolů výzkumu,
· aplikace vědeckých poznatků při vývoji nových postupů a metod,
· vedení příslušné dokumentace.