Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání
29-56-H/01 Řezník – uzenář
Vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 28. 6. 2007, č. j. 12 698/2007-23
PROFIL ABSOLVENTA
Vzdělávání v oboru směřuje v souladu s cíli středního odborného vzdělávání k tomu, aby si žáci vytvořili, v návaznosti na základní vzdělávání a na úrovni odpovídající jejich schopnostem a studijním předpokladům, následující klíčové a odborné kompetence.
Odborné kompetence
- dbali na pohodu zvířat během ustájení, omračování a vykrvování;
- jatečně zpracovávali jatečná zvířata, drůbež a ryby a kontrolovali kritické body během jatečného opracování;
- ošetřovali a skladovali jatečně upravené maso a jatečné produkty;
- prováděli sanitaci jatečného provozu, uplatňovali zásady správné hygienické praxe.
- bourali, upravovali a třídili maso pro výsekové a výrobní účely;
- volili vhodné suroviny, pomocné látky a obaly dle technologického postupu;
- vyráběli masné výrobky, uplatňovali zásady racionální výživy a kontrolovali kritické body během výroby;
- dodržovali technologické postupy při výrobě masa a masných výrobků;
- obsluhovali stroje a zařízení a prováděli jejich běžnou údržbu;
- skladovali, expedovali a zajišťovali odbyt masa a masných výrobků;
- uplatňovali zásady správné hygienické praxe při výrobě a prodeji masa a masných výrobků;
- vedli operativně-technickou evidenci;
- prováděli sanitaci masného provozu a prodejny.
- senzoricky hodnotili vstupní suroviny, meziprodukty a hotové výrobky;
- prováděli běžnou výrobní kontrolu;
- kontrolovali provozuschopnost strojů a strojních zařízení.
- chápali bezpečnost práce jako nedílnou součást péče o zdraví své i spolupracovníků (i dalších osob vyskytujících se na pracovištích, např. klientů, zákazníků, návštěvníků) i jako součást řízení jakosti a jednu z podmínek získání či udržení certifikátu jakosti podle příslušných norem;
- znali a dodržovali základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence;
- osvojili si zásady a návyky bezpečné a zdraví neohrožující pracovní činnosti včetně zásad ochrany zdraví při práci u zařízení se zobrazovacími jednotkami (monitory, displeji apod.), rozpoznali možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví a byli schopni zajistit odstranění závad a možných rizik;
- znali systém péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uměli uplatňovat nároky na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároky vzniklé úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce);
- byli vybaveni vědomostmi o zásadách poskytování první pomoci při náhlém onemocnění nebo úrazu a dokázali první pomoc sami poskytnout.
- chápali kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;
- dodržovali stanovené normy (standardy) a předpisy související se systémem řízení jakosti zavedeným na pracovišti;
- dbali na zabezpečování parametrů (standardů) kvality procesů, výrobků nebo služeb, zohledňovali požadavky klienta (zákazníka, občana).
- znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popř. společenské ohodnocení;
- zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;
- efektivně hospodařili s finančními prostředky;
- nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.
Uplatnění absolventa
Absolvent se uplatní při výkonu povolání řezník - uzenář v pozici zaměstnance v masném průmyslu při zpracování masa a výrobě masných výrobků a v obchodních zařízeních zabývajících se prodejem masa a masných výrobků. Po získání nezbytné praxe je rovněž připraven pro podnikatelskou činnost.
Absolvent, připravovaný na základě tohoto RVP, bude schopen zejména jatečně opracovávat všechny druhy jatečných zvířat, drůbež, zvěřinu a ryby, ošetřovat a skladovat jatečně upravené maso a droby, bourat, upravovat a třídit maso a droby pro výsek a výrobu. Dále bude vyrábět a uchovávat masné výrobky, balit maso a masné výrobky, zpracovávat živočišné tuky, kontrolovat kvalitu vstupních surovin, polotovarů i hotových výrobků, obsluhovat a provádět základní údržbu technologického zařízení a vykonávat činnosti související s prodejem masa a masných výrobků.