Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání
31-43-L/51 Oděvnictví
Vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 19. 4. 2010, č. j. 1606/2010-23
PROFIL ABSOLVENTA
Vzdělávání v oboru směřuje v souladu s cíli středního odborného vzdělávání k tomu, aby si žáci vytvořili, v návaznosti na a na úrovni odpovídající jejich schopnostem a studijním předpokladům, následující klíčové a odborné kompetence.
Klíčové kompetence v RVP nástavbového studia navazují na klíčové kompetence stanovené v RVP pro obory středního vzdělání s výučním listem (kategorie H).
- četli s porozuměním výtvarný návrh oděvu a uměli jej převést do konstrukční podoby, posuzovali proveditelnost návrhu, popřípadě navrhovali změny;
- konstruovali základní střihy jednotlivých dílů a součástí oděvů, prováděli odborné výpočty z naměřených hodnot tělesných rozměrů v individuální výrobě nebo pracovali s tabulkami konstrukčních rozměrů v průmyslové výrobě, prováděli modelové úpravy;
- uplatňovali estetické cítění při konstrukčním a modelovém řešení oděvů, používali kreativně nové materiály a netradiční ozdobné prvky, a navržená řešení obhajovali;
- zhotovovali šablony, stupňovali střihy nebo šablony a sestavovali polohové plány s použitím IKT; využívali stroje a zařízení pro oddělovací proces;
- stanovovali spotřebu oděvního materiálu, základní a drobné oděvní přípravy pro daný výrobek nebo stanovené množství výrobků;
- používali oděvní názvosloví k přesnému a jednoduchému dorozumívání s pracovníky při výrobě oděvů.
- zpracovávali technické nákresy a technické popisy oděvů;
- volili materiál s ohledem na požadované vlastnosti oděvu a způsob zpracování a orientovali se v nových oděvních materiálech;
- volili stroje a zařízení pro jednotlivé výrobní operace s ohledem na materiál a konstrukční či modelové řešení oděvu;
- sestavovali technologické postupy, tj. pracovní předpisy, pracovní postupy a výrobní postupy pro výrobu jednoduchých oděvů;
- stanovili optimální technologické postupy pro zhotovení konkrétních oděvů;
- sestavovali kalkulace výroby oděvů;
- sledovali módní trendy a využívali informační zdroje.
- zajistili přípravu výroby, řízení a organizaci provozu oděvní výroby nebo jeho části;
- uměli zhotovit jednoduché oděvní výrobky, používali základní postupy hotovení oděvů, oděvní stroje a zařízení včetně strojů a zařízení pro tepelně tvarovací a dokončovací proces s ohledem na požadované parametry výrobků a zpracovávané materiály;
- kontrolovali proces výroby oděvů, postupovali podle stanoveného technologického postupu;
- organizovali a plánovali systém řízení kontroly kvality, prováděli rozbory vad, hodnotili kvalitu výrobků a navrhovali opatření ke zlepšení kvality;
- prováděli průzkum trhu s oděvními materiály a výrobky, vhodně prezentovali výrobky na trhu;
- zjistili potřebné údaje a zpracovali podklady pro stanovení cenových kalkulací;
- vedli příslušnou dokumentaci a záznamy z oblasti práce s normami a normativy.
- chápali bezpečnost práce jako nedílnou součást péče o zdraví své i spolupracovníků (i dalších osob vyskytujících se na pracovištích, např. klientů, zákazníků, návštěvníků) i jako součást řízení jakosti a jednu z podmínek získání či udržení certifikátu jakosti podle příslušných norem;
- znali a dodržovali základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence;
- osvojili si zásady a návyky bezpečné a zdraví neohrožující pracovní činnosti včetně zásad ochrany zdraví při práci u zařízení se zobrazovacími jednotkami (monitory, displeji apod.), rozpoznali možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví a byli schopni zajistit odstranění závad a možných rizik;
- znali systém péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uměli uplatňovat nároky na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároky vzniklé úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce);
- byli vybaveni vědomostmi o zásadách poskytování první pomoci při náhlém onemocnění nebo úrazu a dokázali první pomoc sami poskytnout.
- chápali kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;
- dodržovali stanovené normy (standardy) a předpisy související se systémem řízení jakosti zavedeným na pracovišti;
- dbali na zabezpečování parametrů (standardů) kvality procesů, výrobků nebo služeb, zohledňovali požadavky klienta (zákazníka, občana).
- znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popř. společenské ohodnocení;
- zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;
- efektivně hospodařili s finančními prostředky;
- nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.
Uplatnění absolventa
Absolvent najde uplatnění v malých, středních a velkých oděvních firmách v povolání oděvní technik, zejména v pozicích středních technickohospodářských funkcí. V konstrukční přípravě výroby oděvů se uplatní jako konstruktér oděvů a modelář, při zajišťování technologické přípravy výroby oděvů se uplatní jako technolog, uplatnění také najde při sestavování polohových plánů a při oddělování materiálu s použitím IKT. Dále se uplatní při řízení a organizaci oděvní výroby v pozicích technologa, mistra a programátora výroby (dispečera) a na úseku kontroly kvality ve výrobním provozu, na úseku nákupu a prodeje oděvních materiálů, oděvních výrobků a oděvní techniky. V malých oděvních firmách najde uplatnění při řízení výroby oděvů a v módním poradenství. Absolvent se uplatní též jako zbožíznalec v oblasti obchodu a služeb. Po získání praxe se může uplatnit i v oblasti praní a chemického čištění oděvů a textilií.