Přeskočit navigaci

Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání

31-58-H/01 Krejčí

Vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 28. 6. 2007, č. j. 12 698/2007-23

PROFIL ABSOLVENTA

Vzdělávání v oboru směřuje v souladu s cíli středního odborného vzdělávání k tomu, aby si žáci vytvořili, v návaznosti na základní vzdělávání a na úrovni odpovídající jejich schopnostem a studijním předpokladům, následující klíčové a odborné kompetence.

Klíčové kompetence

a)      Kompetence k učení: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni efektivně se učit, vyhodnocovat dosažené výsledky a pokrok a reálně si stanovovat potřeby a cíle svého dalšího vzdělávání

b)      Kompetence k řešení problémů: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni samostatně řešit běžné pracovní i mimopracovní problémy

c)      Komunikativní kompetence: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni vyjadřovat se v písemné i ústní formě v různých učebních, životních i pracovních situacích

d)      Personální a sociální kompetence: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli připraveni stanovovat si na základě poznání své osobnosti přiměřené cíle osobního rozvoje v oblasti zájmové i pracovní, pečovat o své zdraví, spolupracovat s ostatními a přispívat k utváření vhodných mezilidských vztahů

e)      Občanské kompetence a kulturní povědomí: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi uznávali hodnoty a postoje podstatné pro život v demokratické společnosti a dodržovali je, jednali v souladu s udržitelným rozvojem a podporovali hodnoty národní, evropské i světové kultury

f)       Kompetence k pracovnímu uplatnění a podnikatelským aktivitám: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni optimálně využívat svých osobnostních a odborných předpokladů pro úspěšné uplatnění ve světě práce, pro budování a rozvoj své profesní kariéry a s tím související potřebu celoživotního učení

g)      Matematické kompetence: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni funkčně využívat matematické dovednosti v různých životních situacích

h)      Kompetence využívat prostředky informačních a komunikačních technologií a pracovat s informacemi: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi pracovali s osobním počítačem a jeho základním a aplikačním programovým vybavením, ale i s dalšími prostředky ICT a využívali adekvátní zdroje informací a efektivně pracovali s informacemi

Odborné kompetence

a)      Konstruovat střihy pro základní druhy dámských a/nebo pánských oděvů podšitých a nepodšitých, tzn. aby absolventi:

-     zpracovali technický nákres a technický popis oděvu;

-     zjistili a zapsali tělesné rozměry zákazníka a provedli konstrukční výpočty;

-     poradili zákazníkovi vhodný střih oděvu;

-     zhotovili střihy jednotlivých dílů a součástí oděvu a provedli modelové úpravy;

-     stanovili spotřebu oděvního materiálu, pomocného oděvního materiálu a drobné oděvní přípravy pro daný výrobek nebo stanovené množství výrobků.

b)      Ovládat technologické postupy zhotovování dámských a/nebo pánských oděvů podšitých a nepodšitých, tzn. aby absolventi:

-     zvolili vhodný materiál s ohledem na požadované vlastnosti oděvu;

-     stanovili technologický postup vhodný pro zhotovení konkrétního oděvu;

-     orientovali se v nových oděvních materiálech a jejich nabídce na trhu, sledovali módu, módní trendy a nové technologie zpracování oděvů.

c)      Obsluhovat oděvní stroje a zařízení a provádět jejich běžnou údržbu, tzn. aby absolventi:

-     uměli provést základní seřízení oděvních strojů a zařízení;

-     obsluhovali běžně používané stroje a zařízení na úseku spojovacího, tvarovacího a dokončovacího procesu;

-     ošetřovali (čistili a mazali) používané stroje a zařízení;

-     orientovali se v sortimentu oděvních strojů a zařízení a jejich využití pro konkrétní technologické postupy a sledovali technické novinky ve svém oboru.

d)      Zhotovovat dámské a/nebo pánské oděvy individuálním nebo průmyslovým způsobem, tzn. aby absolventi:

-     používali oděvní názvosloví k dorozumívání při výrobě oděvů;

-     dovedli připravit oděvní materiál ke stříhání a vystřihnout jednotlivé díly a součásti oděvů;

-     šili oděvy individuálním způsobem – šili ručně a na šicích strojích, připravovali výrobky na zkoušky, zkoušeli oděvy na postavě zákazníka a oděv upravovali;

-     spojovali díly a součásti oděvů konfekčním nebo individuálním způsobem s použitím konfekčních prvků;

-     žehlili při tvarování, mezioperačním a konečném žehlení oděvů;

-     kontrolovali hotové výrobky a uměli kriticky zhodnotit zhotovený výrobek;

-     pracovali v souladu se stanoveným technologickým postupem;

-     dovedli si vhodně zorganizovat práci na pracovišti;

-     uplatňovali estetické cítění, zejména při zhotovování oděvů individuálním způsobem.

e)      Dbát na bezpečnost práce a ochranu zdraví při práci, tzn. aby absolventi:

-     chápali bezpečnost práce jako nedílnou součást péče o zdraví své i spolupracovníků (i dalších osob vyskytujících se na pracovištích, např. klientů, zákazníků, návštěvníků) i jako součást řízení jakosti a jednu z podmínek získání či udržení certifikátu jakosti podle příslušných norem;

-     znali a dodržovali základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence;

-     osvojili si zásady a návyky bezpečné a zdraví neohrožující pracovní činnosti včetně zásad ochrany zdraví při práci u zařízení se zobrazovacími jednotkami (monitory, displeji apod.), rozpoznali možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví a byli schopni zajistit odstranění závad a možných rizik;

-     znali systém péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uměli uplatňovat nároky na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároky vzniklé úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce);

-     byli vybaveni vědomostmi o zásadách poskytování první pomoci při náhlém onemocnění nebo úrazu a dokázali první pomoc sami poskytnout.

f)       Usilovat o nejvyšší kvalitu své práce, výrobků nebo služeb, tzn. aby absolventi:

-     chápali kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;

-     dodržovali stanovené normy (standardy) a předpisy související se systémem řízení jakosti zavedeným na pracovišti;

-     dbali na zabezpečování parametrů (standardů) kvality procesů, výrobků nebo služeb, zohledňovali požadavky klienta (zákazníka, občana).

g)      Jednat ekonomicky a v souladu se strategií udržitelného rozvoje, tzn. aby absolventi:

-     znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popř. společenské ohodnocení;

-     zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;

-     efektivně hospodařili s finančními prostředky;

-     nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.

Uplatnění absolventa

Absolvent se uplatní při výkonu povolání krejčí v pozici zaměstnance ve velkých, středně velkých i malých oděvních firmách. Bude připraven plnit pracovní úkoly při zhotovování různých druhů oděvů, tzn. bude například zhotovovat dámské oděvy nepodšité a podšité (sukně, kalhoty, halenka, šaty, sako, plášť) nebo pánské oděvy nepodšité a podšité (kalhoty, vesta, sako, bunda, plášť), a to individuálním nebo průmyslovým způsobem. Může se uplatnit i při výrobě prádla a jiných šitých výrobků. Po získání nezbytné praxe je připraven uplatnit se i jako podnikatel v malých firmách a v živnostech.


Zpět