Přeskočit navigaci

Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání

34-56-L/01 Fotograf

Vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 29. 5. 2008, č. j. 6 907/2008-23

PROFIL ABSOLVENTA

Vzdělávání v oboru směřuje v souladu s cíli středního odborného vzdělávání k tomu, aby si žáci vytvořili, v návaznosti na základní vzdělávání a na úrovni odpovídající jejich schopnostem a studijním předpokladům, následující klíčové a odborné kompetence.

Klíčové kompetence

a)      Kompetence k učení: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni efektivně se učit, vyhodnocovat dosažené výsledky a pokrok a reálně si stanovovat potřeby a cíle svého dalšího vzdělávání

b)      Kompetence k řešení problémů: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni samostatně řešit běžné pracovní i mimopracovní problémy

c)      Komunikativní kompetence: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni vyjadřovat se v písemné i ústní formě v různých učebních, životních i pracovních situacích

d)      Personální a sociální kompetence: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli připraveni stanovovat si na základě poznání své osobnosti přiměřené cíle osobního rozvoje v oblasti zájmové i pracovní, pečovat o své zdraví, spolupracovat s ostatními a přispívat k utváření vhodných mezilidských vztahů

e)      Občanské kompetence a kulturní povědomí: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi uznávali hodnoty a postoje podstatné pro život v demokratické společnosti a dodržovali je, jednali v souladu s udržitelným rozvojem a podporovali hodnoty národní, evropské i světové kultury

f)       Kompetence k pracovnímu uplatnění a podnikatelským aktivitám: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni optimálně využívat svých osobnostních a odborných předpokladů pro úspěšné uplatnění ve světě práce, pro budování a rozvoj své profesní kariéry a s tím související potřebu celoživotního učení

g)      Matematické kompetence: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni funkčně využívat matematické dovednosti v různých životních situacích

h)      Kompetence využívat prostředky informačních a komunikačních technologií a pracovat s informacemi: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi pracovali s osobním počítačem a jeho základním a aplikačním programovým vybavením, ale i s dalšími prostředky ICT a využívali adekvátní zdroje informací a efektivně pracovali s informacemi

Odborné kompetence

a)      Používat fotografické přístroje a volit adekvátní druh techniky pro různé oblasti fotografie, tzn. aby absolventi:

-     určili a používali správně druh fotografického přístroje, osvětlovacího zařízení a dalšího vybavení vhodného pro fotografování různých fotografických žánrů, např. fotografie portrétní, technické, reportážní, dokumentární, reklamní;

-     volili vhodný objektiv a další příslušenství pro různé druhy fotografie s ohledem na vlastnosti různých optických soustav.

b)      Fotografovat a zhotovovat snímky v různých oblastech fotografie, tzn. aby absolventi:

-     využívali přirozené osvětlení, nebo používali osvětlení umělé v exteriéru, interiéru i ateliéru, uměli pracovat se světlem a správně koncipovat světelnou konstrukci;

-     vytvářeli kompozici snímku, dokázali zvolit stanoviště záběru s ohledem na kompoziční pravidla tvorby obrazu, znali tato pravidla a využívali je, dbali o estetiku a výtvarnou kulturu v návaznosti na tradice fotografické tvorby;

-     zvládali fotografování v oblasti architektury, krajiny, portrétní fotografie, reportáže, technické a reklamní fotografie pro účely dokumentární, výstavní i výtvarné, s využitím pro vědecké i komerční účely;

-     navrhovali koncepci snímku na základě znalostí fotografické technologie a používaných materiálů v souladu s požadavkem zadavatele;

-     uplatňovali při návrhu koncepce úkolu optimální technologická, výrobní a ekonomická hlediska;

-     prezentovali svou práci v závislosti na konkrétní situaci, dokázali jednat se zákazníkem;

-     orientovali se v právních předpisech v oblasti ochrany osobních dat.

c)      Volit vhodné materiály a odpovídající zpracovatelské postupy, používat laboratorní techniku a chemické lázně při zpracovávání fotografického materiálu, tzn. aby absolventi:

-     používali odpovídající materiál a jeho zpracování pro jednotlivé oblasti fotografie;

-     používali vhodné chemické lázně a bezpečně zacházeli s chemickými látkami, likvidovali chemické roztoky v souladu s vyhláškami a zákonnými opatřeními v této oblasti;

-     vykonávali práce při zpravování, přípravné a finální činnosti podle druhu zhotovované fotografie, obsluhovali a udržovali technické laboratorní vybavení.

d)      Zhotovovat digitální záznamy obrazu a upravovat je pomocí počítače, přenášet je na vhodný nosič, ovládat konečnou výrobu fotografií, tzn. aby absolventi:

-     volili odpovídající typ digitálního přístroje podle druhu zhotovovaného fotografického žánru, využívali funkce a nastavení přístroje odpovídající druhu fotografie a jejímu použití;

-     přenášeli obraz z přístroje do počítače pro jeho další úpravy, pracovali s počítačovou technikou a obrazovými softwary; připravovali obraz pro různé druhy zpracování chemickou cestou, nebo tiskem;

-     přenášeli obraz na vhodné nosiče za účelem archivace, rozmnožování a dalšího použití obrazu v různých oblastech;

-     ovládali náročnější práci s digitálním obrazem, tvorbu obrazových prezentací a propagačních materiálů.

e)      Dbát na bezpečnost práce a ochranu zdraví při práci, tzn. aby absolventi:

-     chápali bezpečnost práce jako nedílnou součást péče o zdraví své i spolupracovníků (i dalších osob vyskytujících se na pracovištích, např. klientů, zákazníků, návštěvníků) i jako součást řízení jakosti a jednu z podmínek získání či udržení certifikátu jakosti podle příslušných norem;

-     znali a dodržovali základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence;

-     osvojili si zásady a návyky bezpečné a zdraví neohrožující pracovní činnosti včetně zásad ochrany zdraví při práci u zařízení se zobrazovacími jednotkami (monitory, displeji apod.), rozpoznali možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví a byli schopni zajistit odstranění závad a možných rizik;

-     znali systém péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uměli uplatňovat nároky na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároky vzniklé úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce);

-     byli vybaveni vědomostmi o zásadách poskytování první pomoci při náhlém onemocnění nebo úrazu a dokázali první pomoc sami poskytnout.

f)       Usilovat o nejvyšší kvalitu své práce, výrobků nebo služeb, tzn. aby absolventi:

-     chápali kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;

-     dodržovali stanovené normy (standardy) a předpisy související se systémem řízení jakosti zavedeným na pracovišti;

-     dbali na zabezpečování parametrů (standardů) kvality procesů, výrobků nebo služeb, zohledňovali požadavky klienta (zákazníka, občana).

g)      Jednat ekonomicky a v souladu se strategií udržitelného rozvoje, tzn. aby absolventi:

-     znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popř. společenské ohodnocení;

-     zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;

-     efektivně hospodařili s finančními prostředky;

-     nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.

Uplatnění absolventa

Absolventi naleznou uplatnění v povolání fotograf, a to jak při pořizování snímků, tak při jejich úpravě.


Zpět