Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání
34-56-L/01 Fotograf
Vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 29. 5. 2008, č. j. 6 907/2008-23
PROFIL ABSOLVENTA
Vzdělávání v oboru směřuje v souladu s cíli středního odborného vzdělávání k tomu, aby si žáci vytvořili, v návaznosti na základní vzdělávání a na úrovni odpovídající jejich schopnostem a studijním předpokladům, následující klíčové a odborné kompetence.
Odborné kompetence
- určili a používali správně druh fotografického přístroje, osvětlovacího zařízení a dalšího vybavení vhodného pro fotografování různých fotografických žánrů, např. fotografie portrétní, technické, reportážní, dokumentární, reklamní;
- volili vhodný objektiv a další příslušenství pro různé druhy fotografie s ohledem na vlastnosti různých optických soustav.
- využívali přirozené osvětlení, nebo používali osvětlení umělé v exteriéru, interiéru i ateliéru, uměli pracovat se světlem a správně koncipovat světelnou konstrukci;
- vytvářeli kompozici snímku, dokázali zvolit stanoviště záběru s ohledem na kompoziční pravidla tvorby obrazu, znali tato pravidla a využívali je, dbali o estetiku a výtvarnou kulturu v návaznosti na tradice fotografické tvorby;
- zvládali fotografování v oblasti architektury, krajiny, portrétní fotografie, reportáže, technické a reklamní fotografie pro účely dokumentární, výstavní i výtvarné, s využitím pro vědecké i komerční účely;
- navrhovali koncepci snímku na základě znalostí fotografické technologie a používaných materiálů v souladu s požadavkem zadavatele;
- uplatňovali při návrhu koncepce úkolu optimální technologická, výrobní a ekonomická hlediska;
- prezentovali svou práci v závislosti na konkrétní situaci, dokázali jednat se zákazníkem;
- orientovali se v právních předpisech v oblasti ochrany osobních dat.
- používali odpovídající materiál a jeho zpracování pro jednotlivé oblasti fotografie;
- používali vhodné chemické lázně a bezpečně zacházeli s chemickými látkami, likvidovali chemické roztoky v souladu s vyhláškami a zákonnými opatřeními v této oblasti;
- vykonávali práce při zpravování, přípravné a finální činnosti podle druhu zhotovované fotografie, obsluhovali a udržovali technické laboratorní vybavení.
- volili odpovídající typ digitálního přístroje podle druhu zhotovovaného fotografického žánru, využívali funkce a nastavení přístroje odpovídající druhu fotografie a jejímu použití;
- přenášeli obraz z přístroje do počítače pro jeho další úpravy, pracovali s počítačovou technikou a obrazovými softwary; připravovali obraz pro různé druhy zpracování chemickou cestou, nebo tiskem;
- přenášeli obraz na vhodné nosiče za účelem archivace, rozmnožování a dalšího použití obrazu v různých oblastech;
- ovládali náročnější práci s digitálním obrazem, tvorbu obrazových prezentací a propagačních materiálů.
- chápali bezpečnost práce jako nedílnou součást péče o zdraví své i spolupracovníků (i dalších osob vyskytujících se na pracovištích, např. klientů, zákazníků, návštěvníků) i jako součást řízení jakosti a jednu z podmínek získání či udržení certifikátu jakosti podle příslušných norem;
- znali a dodržovali základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence;
- osvojili si zásady a návyky bezpečné a zdraví neohrožující pracovní činnosti včetně zásad ochrany zdraví při práci u zařízení se zobrazovacími jednotkami (monitory, displeji apod.), rozpoznali možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví a byli schopni zajistit odstranění závad a možných rizik;
- znali systém péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uměli uplatňovat nároky na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároky vzniklé úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce);
- byli vybaveni vědomostmi o zásadách poskytování první pomoci při náhlém onemocnění nebo úrazu a dokázali první pomoc sami poskytnout.
- chápali kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;
- dodržovali stanovené normy (standardy) a předpisy související se systémem řízení jakosti zavedeným na pracovišti;
- dbali na zabezpečování parametrů (standardů) kvality procesů, výrobků nebo služeb, zohledňovali požadavky klienta (zákazníka, občana).
- znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popř. společenské ohodnocení;
- zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;
- efektivně hospodařili s finančními prostředky;
- nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.
Uplatnění absolventa
Absolventi naleznou uplatnění v povolání fotograf, a to jak při pořizování snímků, tak při jejich úpravě.