Přeskočit navigaci

Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání

34-56-L/51 Fotograf

Vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 19. 4. 2010, č. j. 1606/2010-23

PROFIL ABSOLVENTA

Vzdělávání v oboru směřuje v souladu s cíli středního odborného vzdělávání k tomu, aby si žáci vytvořili, v návaznosti na a na úrovni odpovídající jejich schopnostem a studijním předpokladům, následující klíčové a odborné kompetence.

Klíčové kompetence

Klíčové kompetence v RVP nástavbového studia navazují na klíčové kompetence stanovené v RVP pro obory středního vzdělání s výučním listem (kategorie H).

a)      Kompetence k celoživotnímu učení: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni samostatně se věnovat učení a reálně si stanovovat potřeby a cíle svého dalšího vzdělávání

b)      Kompetence k pracovnímu uplatnění a podnikání: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni úspěšně budovat svoji profesní kariéru a byli připraveni zvládat podnikatelské činnosti

c)      Personální a sociální kompetence: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni rozvíjet svoji osobnost, udržovat vhodné mezilidské vztahy a dbát o své zdraví

d)      Kompetence využívat prostředky informačních a komunikačních technologií a pracovat s informacemi: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi efektivně pracovali s prostředky ICT a s informacemi

e)      Kompetence k řešení problémů: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni samostatně nebo v týmu řešit pracovní i jiné problémy

f)       Komunikativní kompetence: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni souvisle se vyjadřovat v písemné i ústní formě a volit komunikační strategie a prostředky adekvátně situaci

g)      Matematická a finanční gramotnost: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni používat matematické myšlení za účelem funkčního zvládání různých situací

h)      Občanské kompetence a kulturní povědomí: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi žili v souladu s hodnotami a principy humanity, demokracie a udržitelného rozvoje a uznávali kulturní hodnoty

Odborné kompetence

a)      Používat fotografické přístroje a volit adekvátní druh techniky pro různé oblasti fotografie, tzn. aby absolventi:

-     určovali druhy přístroje a dalšího vybavení vhodného pro fotografování různých fotografických žánrů, např. fotografie portrétní, technické, reportážní, dokumentární, reklamní;

-     používali fotografické přístroje a příslušenství se znalostí základních funkcí a charakteristik přístrojů a jejich částí;

-     volili vhodné objektivy pro různé druhy fotografie s ohledem na vlastnosti různých optických soustav;

-     používali umělé světelné zdroje a osvětlovací zařízení.

b)      Fotografovat a zhotovovat snímky v různých oblastech fotografie, tzn. aby absolventi:

-     využívali přirozené osvětlení, nebo používali osvětlení umělé v exteriéru, interiéru i ateliéru, uměli pracovat se světlem a správně koncipovat světelnou konstrukci;

-     vytvářeli kompozici snímku, dokázali volit stanoviště záběrů s ohledem na kompoziční pravidla tvorby obrazů, znali tato pravidla a využívali je;

-     zvládali fotografování v oblasti portrétní fotografie, osvojili si psychologické zásady jednání s modelem a využívali psychologické zásady jednání též v dalších oblastech fotografie (např. propagační a reklamní tvorbě, v dokumentární a reportážní oblasti, v oblasti komerční služby pro zákazníka);

-     uskutečňovali reportáže v oblasti novinářské fotografie, komerční reportáže pro zákazníka, orientovali se v právních předpisech v oblasti ochrany osobních dat;

-     zhotovovali fotografické snímky architektury, exteriérů i interiérů pro účely dokumentární, výstavní a výtvarné;

-     fotografovali krajinu pro účely dokumentární, výstavní i výtvarné, s využitím pro vědecké i komerční účely;

-     uplatňovali při práci základní požadavky na estetiku a výtvarnou kulturu v návaznosti na tradice fotografické tvorby;

-     užívali vhodné postupy řešení fotografických obrazů v různých oblastech fotografie z hlediska estetického, obrazově výtvarného a kompozičního;

-     navrhovali koncepci snímků na základě znalostí fotografické technologie a používaných materiálů v souladu s požadavky zadavatelů;

-     analyzovali zadaný úkol v oblasti fotografie, uměli prosadit a obhájit zvolené obrazové návrhy a řešení;

-     uplatňovali při návrzích koncepcí úloh optimální technologická, výrobní a ekonomická hlediska;

-     fotografovali a pořizovali snímky v oblasti neviditelných druhů záření (infračervená fotografie, ultrafialová fotografie, rentgenografie);

-     prezentovali svou práci v závislosti na konkrétní situaci, dokázali jednat se zákazníkem;

-     využívali různé zdroje k získávání informací o nových trendech v oblasti fotografie a o rozvoji nových fotografických postupů a technologií.

c)      Volit vhodné materiály a odpovídající zpracovatelské postupy, používat laboratorní techniku a chemické lázně při zpracovávání fotografických materiálů, tzn. aby absolventi:

-     používali odpovídající materiály pro jednotlivé oblasti fotografie;

-     volili vhodné způsoby laboratorního zpracování materiálů;

-     využívali základní laboratorní techniku a prováděli optické úpravy zpracovávaných obrazů;

-     používali vhodné chemické lázně a bezpečně zacházeli s chemickými látkami;

-     měli přehled o regeneraci a recyklaci chemických roztoků a likvidovali je v souladu s vyhláškami a zákonnými opatřeními v této oblasti;

-     pracovali ve velkolaboratořích a ve velkokapacitních zpracovatelských zařízeních, v minilabech a dalších zařízeních pro hromadné zpracování snímků;

-     vykonávali přípravné a finální činnosti podle druhu zhotovovaných fotografií, obsluhovali a udržovali technické laboratorní vybavení atd.

d)      Zhotovovat digitální záznamy obrazu a upravovat je pomocí počítače, přenášet je na vhodné nosiče, ovládat konečnou výrobu fotografií, tzn. aby absolventi:

-     volili odpovídající typy digitálních přístrojů podle druhů zhotovovaných fotografických žánrů, využívali funkce a nastavení přístrojů dle druhů fotografií a jejich použití;

-     převáděli obrazy z přístrojů do počítače pro jejich další úpravy, pracovali s počítačovou technikou a obrazovými software;

-     upravovali a opravovali obrazy pomocí adekvátních počítačových programů;

-     volili odpovídající způsoby zhotovování konečných obrazů a připravovali obrazy pro různé druhy zpracování chemickou cestou nebo tiskem;

-     prováděli speciální úpravy a retuše obrazů pro účely různých oblastí fotografie;

-     přenášeli obrazy na vhodné nosiče za účelem archivace, rozmnožování a dalšího použití v různých oblastech;

-     převáděli analogové záznamy obrazů z filmových nosičů do digitální podoby pro účely dalšího digitálního zpracování;

-     ovládali náročnější práce s digitálními obrazy, digitální montáže, tvorbu obrazových prezentací a propagačních materiálů.

e)      Dbát na bezpečnost práce a ochranu zdraví při práci, tzn. aby absolventi:

-     chápali bezpečnost práce jako nedílnou součást péče o zdraví své i spolupracovníků (i dalších osob vyskytujících se na pracovištích, např. klientů, zákazníků, návštěvníků) i jako součást řízení jakosti a jednu z podmínek získání či udržení certifikátu jakosti podle příslušných norem;

-     znali a dodržovali základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence;

-     osvojili si zásady a návyky bezpečné a zdraví neohrožující pracovní činnosti včetně zásad ochrany zdraví při práci u zařízení se zobrazovacími jednotkami (monitory, displeji apod.), rozpoznali možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví a byli schopni zajistit odstranění závad a možných rizik;

-     znali systém péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uměli uplatňovat nároky na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároky vzniklé úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce);

-     byli vybaveni vědomostmi o zásadách poskytování první pomoci při náhlém onemocnění nebo úrazu a dokázali první pomoc sami poskytnout.

f)       Usilovat o nejvyšší kvalitu své práce, výrobků nebo služeb, tzn. aby absolventi:

-     chápali kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;

-     dodržovali stanovené normy (standardy) a předpisy související se systémem řízení jakosti zavedeným na pracovišti;

-     dbali na zabezpečování parametrů (standardů) kvality procesů, výrobků nebo služeb, zohledňovali požadavky klienta (zákazníka, občana).

g)      Jednat ekonomicky a v souladu se strategií udržitelného rozvoje, tzn. aby absolventi:

-     znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popř. společenské ohodnocení;

-     zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;

-     efektivně hospodařili s finančními prostředky;

-     nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.

Uplatnění absolventa

. Absolventi naleznou uplatnění v povolání fotograf a v typových pozicích např. fotograf v minilabu, fotoreportér apod.


Zpět