Vzdělávací program: 41-31-N/03 Obchodování se zemědělsko-potravinářskými
komoditami
Obor vzdělání: 41-31-N/..
Zemědělství
Škola: Vyšší odborná škola a Střední odborná škola,
Rožmitálská 340, Březnice
Profil absolventa
Obor připravuje studenty pro práci ve středním managementu
zemědělských, potravinářských a obchodních podniků a v zemědělském
poradenství.
Absolvent oboru je
vybaven těmito kompetencemi:
- dokáže
analyzovat hospodářskou situaci podniku, posoudit finanční zdraví firmy a
využít zjištěné informace k vymezení perspektivních výrobních a
obchodních aktivit podniku
- umí
zhodnotit statistické a ekonomické ukazatele stavu ekonomického prostředí
firem a je schopen je využít při řízení podniku
- zná
zdroje informací pro provádění marketingových analýz, dokáže marketingovou
analýzu provést a navrhnout z ní vyplývající strategii
- ovládá
nástroje kapitálového a peněžního trhu a zná možnosti jejich použití pro
zlepšení hospodářského výsledku firmy
- umí
sestavit operativní i strategicko-taktický plán marketingových opatření
včetně jejich vyhodnocení a aktualizace
- je
schopen tvořit a kriticky posuzovat strategie rozvoje podniku
- dokáže
hodnotit trh pohledem výrobce, obchodníka i zákazníka - spotřebitele
- chápe
zvláštnosti marketingu zahraničního obchodu s důrazem na trh zemí EU
- aplikuje
znalosti metod cenotvorby a kalkulace nákladů při tvorbě cen a slev jako
jednoho z nástrojů podpory prodeje
- dokáže
sestavit a realizovat propagační akci a vyhodnotit její účinnost
- zvládá
účtování běžných účetních případů, orientuje se v účetních výkazech,
umí použít údaje z účetnictví k posouzení ekonomické situace
podniku
- využívá
počítač a kancelářské počítačové programy jako běžný nástroj podpory
manažerského rozhodování, komunikace se zákazníky firem i jako nástroj
k prezentaci firmy
- umí
prezentovat podnik a výsledky své práce před odbornou i laickou veřejností
- využívá
výstupy expertních zemědělských programů pro optimalizaci organizace a
průběhu výrobních procesů
- je
seznámen s principy moderních manažerských technik
- zná
principy technologických postupů výroby nejdůležitějších zemědělských a
potravinářských komodit a zvláštnosti těchto postupů s ohledem na
požadovanou kvalitu podle různých užitkových směrů pěstovaných plodin a
chovaných zvířat (včetně nepotravinářského využití produkce)
- prakticky
ovládá objektivní i subjektivní postupy posuzování kvality zemědělských a
potravinářských komodit
- prakticky
ovládá různé způsoby zpeněžování zemědělských komodit
- je
seznámen s principy dotační politiky ČR a EU, je schopen nalézt
vhodný dotační titul pro podporu podnikatelského záměru podniku a podílet
se na tvorbě projektu pro získání dotace
- dokáže
kontrolovat průběh technologického procesu, porovnávat jeho odchylky od
normy a operativně navrhovat opatření k nápravě nedostatků
- aplikuje
znalosti potravinářské legislativy při posuzování kvality, zpeněžování a
obchodování s potravinářskými komoditami
- orientuje
se v základních právních předpisech upravujících podnikání různých firem
- aplikuje
poznatky z právních předpisů při praktickém provádění základních
právních úkonů v oblasti obchodně závazkových vztahů, pracovního
práva, daňových předpisů a zadávání veřejných zakázek
- bez
obtíží komunikuje s obchodními partnery v jednom cizím jazyce
(anglickém nebo německém) na pokročilé úrovni, dokáže v něm
formulovat problémy a argumentovat, zná odborné termíny; v druhém
z těchto jazyků rozumí jednoduššímu textu a základním odborným
výrazům
- rozlišuje
mezi jednotlivými typy klientů a dokáže zvolit jim a dané situaci
přiměřený způsob vedení obchodního jednání
- zvládá
techniky vedení a motivování podřízených zaměstnanců
- je
veden k samostatné tvůrčí práci
- je
veden k tomu, aby při projektování technologických procesů výroby
dodržoval zásady správné zemědělské praxe a trvale udržitelného rozvoje
- je
veden k tomu, aby předcházel konfliktům na pracovišti a spory řešil
jednáním
- zvládá
zásady asertivního chování, jednání a přístupu k řešení problémů
- je
veden k tomu, aby v podniku uvědoměle dodržoval zásady bezpečnosti
a ochrany zdraví při práci, předcházel pracovním úrazům a šetrně zacházel
se svěřeným majetkem
- je
připravován pro práci v týmu i pro vedení týmu
- ovládá
zásady vedení diskuze, argumentace a přesvědčování
- je
veden k tomu, aby si aktivně osvojoval nové poznatky a dovednosti
jako prvek zvyšující adaptabilitu podniku novým podmínkám
- je
veden k tomu, aby se dokázal rozhodovat a nést zodpovědnost za svá
rozhodnutí
Možnosti uplatnění
absolventa
Absolvent oboru se uplatní zejména v těchto
profesních činnostech:
- řídící
a organizační činnost na středním stupni řízení zemědělských,
potravinářských ostatních podniků (koordinace odbytu, přípravy a řízení
výroby)
- zajišťování
obchodní agendy podniku a její koordinace s ostatními činnostmi
podniku
- sledování
ekonomiky podniku včetně vedení účetnictví podniku a přípravy obchodních
smluv
- řízení
a usměrňování agrotechnických, zootechnických a zpracovatelských postupů v
podniku
- posuzování
kvality zemědělských komodit
- nákup
zemědělských komodit a obchod s nimi
- posuzování
a úprava kvality potravinářských komodit
- obchod
s potravinářskými komoditami
- nákup
potravinářských komodit pro obchodní řetězce
- inspekční
činnost v orgánech kontrolujících kvalitu zemědělských a
potravinářských komodit
- shromažďování
informací v rámci marketingového informačního systému firmy, jejich
analýza a tvorba marketingových strategií
- provádění
průzkumů a analýz trhu
- tvorba
kalkulací nákladů a cen a cenových strategií podniku
- tvorba
propagačních akcí podniku
- podnikání
v oblasti zemědělské a potravinářské výroby
- poradenská
činnost pro firmy v oblasti zemědělské a potravinářské výroby.