Přeskočit navigaci

Vzdělávací program: 41-31-N/03 Obchodování se zemědělsko-potravinářskými komoditami


Obor vzdělání:  41-31-N/.. Zemědělství


Škola: Vyšší odborná škola a Střední odborná škola, Rožmitálská 340, Březnice


Profil absolventa


Obor připravuje studenty pro práci ve středním managementu zemědělských, potravinářských a obchodních podniků a v zemědělském poradenství.


Absolvent oboru je vybaven těmito kompetencemi:

  • dokáže analyzovat hospodářskou situaci podniku, posoudit finanční zdraví firmy a využít zjištěné informace k vymezení perspektivních výrobních a obchodních aktivit podniku
  • umí zhodnotit statistické a ekonomické ukazatele stavu ekonomického prostředí firem a je schopen je využít při řízení podniku
  • zná zdroje informací pro provádění marketingových analýz, dokáže marketingovou analýzu provést a navrhnout z ní vyplývající strategii
  • ovládá nástroje kapitálového a peněžního trhu a zná možnosti jejich použití pro zlepšení hospodářského výsledku firmy
  • umí sestavit operativní i strategicko-taktický plán marketingových opatření včetně jejich vyhodnocení a aktualizace
  • je schopen tvořit a kriticky posuzovat strategie rozvoje podniku
  • dokáže hodnotit trh pohledem výrobce, obchodníka i zákazníka - spotřebitele
  • chápe zvláštnosti marketingu zahraničního obchodu s důrazem na trh zemí EU
  • aplikuje znalosti metod cenotvorby a kalkulace nákladů při tvorbě cen a slev jako jednoho z nástrojů podpory prodeje
  • dokáže sestavit a realizovat propagační akci a vyhodnotit její účinnost
  • zvládá účtování běžných účetních případů, orientuje se v účetních výkazech, umí použít údaje z účetnictví k posouzení ekonomické situace podniku
  • využívá počítač a kancelářské počítačové programy jako běžný nástroj podpory manažerského rozhodování, komunikace se zákazníky firem i jako nástroj k prezentaci firmy
  • umí prezentovat podnik a výsledky své práce před odbornou i laickou veřejností
  • využívá výstupy expertních zemědělských programů pro optimalizaci organizace a průběhu výrobních procesů
  • je seznámen s principy moderních manažerských technik
  • zná principy technologických postupů výroby nejdůležitějších zemědělských a potravinářských komodit a zvláštnosti těchto postupů s ohledem na požadovanou kvalitu podle různých užitkových směrů pěstovaných plodin a chovaných zvířat (včetně nepotravinářského využití produkce)
  • prakticky ovládá objektivní i subjektivní postupy posuzování kvality zemědělských a potravinářských komodit
  • prakticky ovládá různé způsoby zpeněžování zemědělských komodit
  • je seznámen s principy dotační politiky ČR a EU, je schopen nalézt vhodný dotační titul pro podporu podnikatelského záměru podniku a podílet se na tvorbě projektu pro získání dotace
  • dokáže kontrolovat průběh technologického procesu, porovnávat jeho odchylky od normy a operativně navrhovat opatření k nápravě nedostatků
  • aplikuje znalosti potravinářské legislativy při posuzování kvality, zpeněžování a obchodování s potravinářskými komoditami
  • orientuje se v základních právních předpisech upravujících podnikání různých firem
  • aplikuje poznatky z právních předpisů při praktickém provádění základních právních úkonů v oblasti obchodně závazkových vztahů, pracovního práva, daňových předpisů a zadávání veřejných zakázek
  • bez obtíží komunikuje s obchodními partnery v jednom cizím jazyce (anglickém nebo německém) na pokročilé úrovni, dokáže v něm formulovat problémy a argumentovat, zná odborné termíny; v druhém z těchto jazyků rozumí jednoduššímu textu a základním odborným výrazům
  • rozlišuje mezi jednotlivými typy klientů a dokáže zvolit jim a dané situaci přiměřený způsob vedení obchodního jednání
  • zvládá techniky vedení a motivování podřízených zaměstnanců
  • je veden k samostatné tvůrčí práci
  • je veden k tomu, aby při projektování technologických procesů výroby dodržoval zásady správné zemědělské praxe a trvale udržitelného rozvoje
  • je veden k tomu, aby předcházel konfliktům na pracovišti a spory řešil jednáním
  • zvládá zásady asertivního chování, jednání a přístupu k řešení problémů
  • je veden k tomu, aby v podniku uvědoměle dodržoval zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, předcházel pracovním úrazům a šetrně zacházel se svěřeným majetkem
  • je připravován pro práci v týmu i pro vedení týmu
  • ovládá zásady vedení diskuze, argumentace a přesvědčování
  • je veden k tomu, aby si aktivně osvojoval nové poznatky a dovednosti jako prvek zvyšující adaptabilitu podniku novým podmínkám
  • je veden k tomu, aby se dokázal rozhodovat a nést zodpovědnost za svá rozhodnutí



Možnosti uplatnění absolventa


Absolvent oboru se uplatní zejména v těchto profesních činnostech:


  • řídící a organizační činnost na středním stupni řízení zemědělských, potravinářských ostatních podniků (koordinace odbytu, přípravy a řízení výroby)
  • zajišťování obchodní agendy podniku a její koordinace s ostatními činnostmi podniku
  • sledování ekonomiky podniku včetně vedení účetnictví podniku a přípravy obchodních smluv
  • řízení a usměrňování agrotechnických, zootechnických a zpracovatelských postupů v podniku
  • posuzování kvality zemědělských komodit
  • nákup zemědělských komodit a obchod s nimi
  • posuzování a úprava kvality potravinářských komodit
  • obchod s potravinářskými komoditami
  • nákup potravinářských komodit pro obchodní řetězce
  • inspekční činnost v orgánech kontrolujících kvalitu zemědělských a potravinářských komodit
  • shromažďování informací v rámci marketingového informačního systému firmy, jejich analýza a tvorba marketingových strategií
  • provádění průzkumů a analýz trhu
  • tvorba kalkulací nákladů a cen a cenových strategií podniku
  • tvorba propagačních akcí podniku
  • podnikání v oblasti zemědělské a potravinářské výroby
  • poradenská činnost pro firmy v oblasti zemědělské a potravinářské výroby.

Zpět