Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání
41-42-M/01 Vinohradnictví
Vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 28. 6. 2007, č. j. 12 698/2007-23
PROFIL ABSOLVENTA
Vzdělávání v oboru směřuje v souladu s cíli středního odborného vzdělávání k tomu, aby si žáci vytvořili, v návaznosti na základní vzdělávání a na úrovni odpovídající jejich schopnostem a studijním předpokladům, následující klíčové a odborné kompetence.
Odborné kompetence
- zpracovali plán založení výsadby a zakládali vinice a ovocné sady s ohledem na klimatické a půdní podmínky, ekologická a krajinářská hlediska;
- připravovali půdu pro pěstování rostlin a výsadbový materiál;
- řídili výsadbu a pečovali o vinice a ovocné sady;
- rozmnožovali révu vinnou a ovocné dřeviny;
- pracovali se stroji, zařízením a nářadím, prováděli údržbu a jednoduché opravy;
- sklízeli, třídili, skladovali a expedovali ovoce a stolní hrozny;
- sklízeli a zpracovávali moštové hrozny, vyráběli vína, skladovali a expedovali je, zpracovávali ovoce a vyráběli potravinářské výrobky;
- sledovali nové vědecké poznatky a technologie a zaváděli je do praxe;
- odborná připravenost k řízení motorových vozidel skupiny T.
- chápali bezpečnost práce jako nedílnou součást péče o zdraví své i spolupracovníků (i dalších osob vyskytujících se na pracovištích, např. klientů, zákazníků, návštěvníků) i jako součást řízení jakosti a jednu z podmínek získání či udržení certifikátu jakosti podle příslušných norem;
- znali a dodržovali základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence;
- osvojili si zásady a návyky bezpečné a zdraví neohrožující pracovní činnosti včetně zásad ochrany zdraví při práci u zařízení se zobrazovacími jednotkami (monitory, displeji apod.), rozpoznali možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví a byli schopni zajistit odstranění závad a možných rizik;
- znali systém péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uměli uplatňovat nároky na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároky vzniklé úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce);
- byli vybaveni vědomostmi o zásadách poskytování první pomoci při náhlém onemocnění nebo úrazu a dokázali první pomoc sami poskytnout.
- chápali kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;
- dodržovali stanovené normy (standardy) a předpisy související se systémem řízení jakosti zavedeným na pracovišti;
- dbali na zabezpečování parametrů (standardů) kvality procesů, výrobků nebo služeb, zohledňovali požadavky klienta (zákazníka, občana).
- znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popř. společenské ohodnocení;
- zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;
- efektivně hospodařili s finančními prostředky;
- nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.
Uplatnění absolventa
Absolvent se uplatní ve středních technickohospodářských funkcích v odvětví vinohradnictví, vinařství a ovocnictví a v příbuzných zahradnických oblastech a to především v následujících výrobních činnostech: množení školkařského materiálu, pěstování révy vinné a ovocných dřevin, výroba vína, event. skladování a zpracování ovoce. Může též pracovat v sommeliérství, ve specializovaných obchodech a velkoobchodech a v oblasti agroturistiky.
Součástí vzdělávání je i příprava k získání řidičského oprávnění skupiny T.