Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání
41-43-L/51 Rybářství
Vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 19. 4. 2010, č. j. 1606/2010-23
PROFIL ABSOLVENTA
Vzdělávání v oboru směřuje v souladu s cíli středního odborného vzdělávání k tomu, aby si žáci vytvořili, v návaznosti na a na úrovni odpovídající jejich schopnostem a studijním předpokladům, následující klíčové a odborné kompetence.
Klíčové kompetence v RVP nástavbového studia navazují na klíčové kompetence stanovené v RVP pro obory středního vzdělání s výučním listem (kategorie H).
- zajišťovali přirozené, poloumělé a umělé výtěry ryb, zajišťovali reprodukci, odchov plůdku, násad a tržních ryb;
- navrhovali obsádky rybníků s přihlédnutím k jejich charakteru a různému poslání malých vodních nádrží;
- navrhovali a dodržovali vhodný technologický postup chovu pro daný druh a věkovou kategorii ryb;
- posuzovali růst a zdravotní stav ryb, navrhovali a realizovali preventivní a léčebná opatření;
- zabezpečovali kontrolní činnost na rybnících a v rybochovných objektech zaměřenou na ochranu vodních živočichů před zcizováním, rybožravými predátory a toxikózami;
- zajišťovali vysazování obsádek, výlovy, přepravu a sádkování ryb, dodržovali zásady šetrné manipulace s rybami;
- prováděli analýzy vody v terénu i laboratoři, prováděli zásahy na rybnících pro optimalizaci produkce ryb a kvality vody a vyhodnocovali dopady zásahů na vodní prostředí;
- dodržovali technologický postup zpracování ryb v souladu s předpisy zajišťujícími bezpečnost potravin a jejich kvalitu;
- při chovu ryb zajišťovali plemenářskou práci v souladu s platnými předpisy;
- vykonávali činnosti rybářského hospodáře při výkonu rybářského práva v rybářských revírech;
- vysazovali násady ryb do volných vod, udržovali vhodnou druhovou biodiverzitu.
- používali stroje a zařízení pro jednotlivé fáze technologického procesu v chovu ryb a vodní drůbeže a při zpracování ryb;
- sledovali technický stav používaných strojů a zařízení, zajišťovali jejich seřízení a údržbu;
- minimalizovali znečišťování životního prostředí z technických a jiných zdrojů;
- sledovali vývoj rybářské techniky a usilovali o modernizaci a zefektivnění technologických procesů;
- navrhovali a kontrolovali údržbu vodohospodářských děl (technicko-bezpečnostní dohled);
- manipulovali s technickými zařízeními vodohospodářských děl dle manipulačního a provozního řádu;
- používali motorová vozidla a prováděli jejich údržbu.
- dbali na ochranu životního prostředí na svěřeném úseku výroby;
- dodržovali zásady aplikace látek do vodního prostředí a okolí malých vodních nádrží;
- dbali na minimalizaci znečišťování povrchových vod, přispívali k udržování jejich požadované jakosti;
- dodržovali požadavky ochrany přírody, zejména ve zvláště chráněných územích;
- chránili vzácné, ohrožené a zákonem chráněné organismy;
- zakládali a udržovali doprovodnou vegetaci vodohospodářských děl.
- odpovědně řídili daný úsek rybářské výroby;
- vedli evidenci v jednotlivých úsecích výroby, sestavovali pracovní záznamy a navrhovali běžná organizační opatření;
- zabezpečovali nákup surovin, materiálů a prodej rybářských produktů v souladu s platnou legislativou;
- zjišťovali, posuzovali a ovlivňovali ekonomické ukazatele výroby;
- využívali marketingových nástrojů k prezentaci podniku, nabídce rybářských produktů a služeb;
- propagovali a zabezpečili činnost rybářské firmy ve všech jejích aktivitách a na podřízených pracovnících vyžadovali důsledné plnění úkolů;
- orientovali se v problematice projektů a získávání dotací.
- chápali bezpečnost práce jako nedílnou součást péče o zdraví své i spolupracovníků (i dalších osob vyskytujících se na pracovištích, např. klientů, zákazníků, návštěvníků) i jako součást řízení jakosti a jednu z podmínek získání či udržení certifikátu jakosti podle příslušných norem;
- znali a dodržovali základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence;
- osvojili si zásady a návyky bezpečné a zdraví neohrožující pracovní činnosti včetně zásad ochrany zdraví při práci u zařízení se zobrazovacími jednotkami (monitory, displeji apod.), rozpoznali možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví a byli schopni zajistit odstranění závad a možných rizik;
- znali systém péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uměli uplatňovat nároky na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároky vzniklé úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce);
- byli vybaveni vědomostmi o zásadách poskytování první pomoci při náhlém onemocnění nebo úrazu a dokázali první pomoc sami poskytnout.
- chápali kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;
- dodržovali stanovené normy (standardy) a předpisy související se systémem řízení jakosti zavedeným na pracovišti;
- dbali na zabezpečování parametrů (standardů) kvality procesů, výrobků nebo služeb, zohledňovali požadavky klienta (zákazníka, občana).
- znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popř. společenské ohodnocení;
- zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;
- efektivně hospodařili s finančními prostředky;
- nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.
Uplatnění absolventa
Absolvent se uplatní zejména jako rybářský technik ve výrobních provozech rybářské prvovýroby, při výrobě rybářských potřeb, ve službách pro rybářství, ve zpracování a odbytu rybářské produkce, v obchodních organizacích a v samostatné podnikatelské činnosti v oblasti rybářství. Při výkonu rybářského práva se uplatní jako hospodář rybářských revírů a technický pracovník rybářských svazů. Dále se může uplatnit jako vodohospodář v podnikové sféře, technický pracovník u podniků povodí, ve společenských organizacích a organizacích zabývajících se ochranou přírody a v orgánech státní správy v činnostech zaměřených na ochranu a nakládání s vodami, včetně čistírenských procesů.