Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání
41-44-M/01 Zahradnictví
Vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 28. 6. 2007, č. j. 12 698/2007-23
PROFIL ABSOLVENTA
Vzdělávání v oboru směřuje v souladu s cíli středního odborného vzdělávání k tomu, aby si žáci vytvořili, v návaznosti na základní vzdělávání a na úrovni odpovídající jejich schopnostem a studijním předpokladům, následující klíčové a odborné kompetence.
Odborné kompetence
- vyhodnocovali meteorologické údaje a využívali je k efektivnímu řízení zahradnické výroby;
- prováděli ochranu rostlin a přednostně používali prostředky biologické ochrany rostlin před chemickými, dodržovali předepsané normy ochrany rostlin;
- ovládali techniku množení rostlin a volili vhodné způsoby jejich rozmnožování;
- pěstovali a ošetřovali zeleninu, ovoce, květiny a okrasné dřeviny, ovládali technologie pěstování jednotlivých druhů;
- sbírali, sklízeli a prováděli posklizňovou úpravu, uchovávali zahradnické produkty a připravovali je k expedici;
- upravovali prostředí rostlin, obdělávali půdu, zvyšovali její úrodnost a upravovali její vodní a vzdušný režim;
- používali hnojiva, znali jejich vliv na půdu a životní prostředí;
- zhotovovali vazačské a aranžérské výrobky z živého i neživého materiálu k různým příležitostem;
- znali a rozlišovali sortiment zeleniny, ovoce, květin a okrasných dřevin.
- znali zásady kompozice a řešení nejdůležitějších typů zeleně a navrhovali sadovnické a krajinářské úpravy dle zadaného účelu;
- udržovali historické sadovnické a krajinářské úpravy;
- organizovali zakládání sadovnických a krajinářských úprav;
- ovládali základní geodetické práce;
- zakládali a udržovali zatravněné plochy;
- uměli zvolit a používat vhodný stavební materiál pro sadovnické a krajinářské úpravy;
- svými zásahy přispívali k trvale udržitelnému rozvoji krajiny.
- používali zahradnickou techniku a prováděli její seřizování, údržbu a drobné opravy;
- používali a udržovali zahradnické nářadí;
- odpovídajícím způsobem organizovali přepravu a přepravovali zahradnické materiály;
- navrhovali, organizovali a prováděli technologické procesy v zasklených plochách a ekonomicky je využívali;
- byli způsobilí řídit traktor v silničním provozu i polních podmínkách nebo osobní automobil v silničních podmínkách;
- odborná připravenost k řízení motorových vozidel skupiny T, B.
- smluvně zabezpečovali odbyt svých výrobků a služeb;
- zajišťovali základní operace personálního řízení, uzavírali pracovní smlouvy;
- vedli podnikovou administrativu, evidovali pohyb majetku, surovin, výrobků a služeb;
- sestavovali kalkulace výrobků a služeb a ovládali tvorbu cen;
- sestavovali operativní a dlouhodobější plány;
- využívali marketingových nástrojů k prezentaci podniku, nabídce výpěstků resp. dalších zahradnických služeb;
- získávali a využívali ekonomické informace k řízení zahradnického provozu a vyhodnocovali dosahované výsledky hospodaření.
- chápali bezpečnost práce jako nedílnou součást péče o zdraví své i spolupracovníků (i dalších osob vyskytujících se na pracovištích, např. klientů, zákazníků, návštěvníků) i jako součást řízení jakosti a jednu z podmínek získání či udržení certifikátu jakosti podle příslušných norem;
- znali a dodržovali základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence;
- osvojili si zásady a návyky bezpečné a zdraví neohrožující pracovní činnosti včetně zásad ochrany zdraví při práci u zařízení se zobrazovacími jednotkami (monitory, displeji apod.), rozpoznali možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví a byli schopni zajistit odstranění závad a možných rizik;
- znali systém péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uměli uplatňovat nároky na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároky vzniklé úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce);
- byli vybaveni vědomostmi o zásadách poskytování první pomoci při náhlém onemocnění nebo úrazu a dokázali první pomoc sami poskytnout.
- chápali kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;
- dodržovali stanovené normy (standardy) a předpisy související se systémem řízení jakosti zavedeným na pracovišti;
- dbali na zabezpečování parametrů (standardů) kvality procesů, výrobků nebo služeb, zohledňovali požadavky klienta (zákazníka, občana).
- znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popř. společenské ohodnocení;
- zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;
- efektivně hospodařili s finančními prostředky;
- nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.
Uplatnění absolventa
Absolvent se uplatní zejména ve středních technickohospodářských funkcích v zahradnických odvětvích, ale i v příbuzném zemědělském oboru. Může pracovat v obchodu, ve službách, v poradenství, marketingu, a podobně, především ale v následujících oblastech: množení ovocného a okrasného materiálu, pěstování květin, ovoce a zeleniny, sadovnická a krajinářská tvorba, vazačství a aranžování květin a skladování a zpracování produktů zahradnické výroby. Absolvent se tedy konkrétně uplatní například jako technik v zahradnictví, agronom, jako podnikatel, obchodník nebo jako úředník v oblasti státní správy.
Součástí vzdělávání je i příprava k získání řidičského oprávnění skupiny T, B.