Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání
41-52-E/02 Zahradnická výroba
Vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 19. 4. 2010, č. j. 1606/2010-23
PROFIL ABSOLVENTA
Vzdělávání v oboru směřuje v souladu s cíli středního odborného vzdělávání k tomu, aby si žáci vytvořili, na úrovni odpovídající jejich schopnostem a učebním předpokladům, následující klíčové a odborné kompetence. Klíčové kompetence navazují na klíčové kompetence osvojované na základní škole a dále se prohlubují.
- pomáhali či sami prováděli generativní a vegetativní množení rostlin;
- připravovali půdu k výsadbě a vysazovali ručně i sázecími stroji;
- vykonávali základní práce při ošetřování, hnojení a ochraně rostlin a dodržovali při nich požadované postupy;
- prováděli jednoduché práce při sklizni, třídění, balení a expedici výpěstků.
- pomáhali při pěstování zahradnických plodin, tj. především ovoce, zeleniny, květin, ovocné a okrasné sadby ve sklenících i volné půdě;
- pomáhali při zakládání a údržbě sadovnických a krajinářských úprav;
- zhotovovali běžné vazačské a aranžérské výrobky;
- prováděli základní údržbu zahradnických strojů a zařízení.
- měli přehled o důležitých normách a předpisech souvisejících s určováním, zařazováním výpěstků, výrobků do určitých jakostních tříd;
- chápali dosahování kvality odváděné práce a služeb, jako nástroj konkurence schopnosti a dobrého jména podniku i svého úspěchu na trhu práce;
- dbali na udržování parametrů kvality technologického postupu nebo vazačských výrobků a přitom zohledňovali přání zákazníka.
- znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popřípadě společenské ohodnocení;
- zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;
- nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.
- chápali bezpečnost práce jako součást péče o zdraví své i spolupracovníků (klientů i zákazníků);
- dodržovali příslušné právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, protipožární předpisy a hygienické zásady;
- používali předepsané osobní ochranné prostředky pro jednotlivé činnosti v zahradnické výrobě;
- dbali na používání pracovních nástrojů, pomůcek a technického vybavení odpovídajících bezpečnostním a protipožárním předpisům;
- uměli uplatňovat oprávněné nároky při případném pracovním úrazu.
- chápali bezpečnost práce jako nedílnou součást péče o zdraví své i spolupracovníků (i dalších osob vyskytujících se na pracovištích, např. klientů, zákazníků, návštěvníků);
- znali a dodržovali základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence;
- osvojili si zásady a návyky bezpečné a zdraví neohrožující pracovní činnosti včetně zásad ochrany zdraví při práci u zařízení se zobrazovacími jednotkami (monitory, displeji apod.), rozpoznali možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví;
- znali systém péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uměli uplatňovat nároky na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároky vzniklé úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce);
- byli vybaveni vědomostmi o zásadách poskytování první pomoci při náhlém onemocnění nebo úrazu a snažili se poskytnout první pomoc.
- chápali kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;
- dodržovali stanovené normy (standardy) a předpisy související se systémem řízení jakosti zavedeným na pracovišti;
- dbali na zabezpečování parametrů (standardů) kvality procesů, výrobků nebo služeb, zohledňovali požadavky klienta (zákazníka, občana).
- znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popř. společenské ohodnocení;
- zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;
- efektivně hospodařili s finančními prostředky;
- nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.
Absolvent oboru zahradnická výroba je připraven pro výkon jednoduchých pracovních činností v povolání zahradník s uplatněním v základních oblastech zahradnické výroby, jako je rozmnožování a pěstování zeleniny, ovoce, květin, okrasných a ovocných dřevin a sadovnických výpěstků. Vykonává jednoduché práce při množení, výsadbě, ošetřování a hnojení, pěstování rostlin ve volné půdě i ve sklenících, údržbě a zakládání sadovnických úprav a při zhotovování vazačských výrobků.