Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání
41-56-E/01 Lesnické práce
Vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 6. května 2009, č. j. 9325/2009-23
PROFIL ABSOLVENTA
Vzdělávání v oboru směřuje v souladu s cíli středního odborného vzdělávání k tomu, aby si žáci vytvořili, na úrovni odpovídající jejich schopnostem a učebním předpokladům, následující klíčové a odborné kompetence. Klíčové kompetence navazují na klíčové kompetence osvojované na základní škole a dále se prohlubují.
- se dokázali orientovat v nejběžnějších výrobních normách, sortimentačních předpisech výrobků a v návodech k použití výrobků.
- respektovali základní zákonitosti přírodních procesů, dějů v přírodě a dopadů působení člověka na ně;
- uplatňovali podle svých schopností a možností základní teoretické znalosti přírodního prostředí při jeho využívání a přetváření;
- dodržovali zásady hospodárného využívání a ekologické likvidace materiálů po skončení jejich životnosti;
- dodržovali vhodné způsoby uskladnění materiálů.
- zvládli práci s ručním nářadím, nástroji, jednoduchými stroji a zařízeními a veškeré činnosti související se zajišťováním sadebního materiálu, zakládáním, ochranou, pěstováním a výchovou lesa;
- měřili a evidovali sledované hodnoty a parametry v lesní výrobě, dodržovali předepsaný technologický postup nebo jeho varianty;
- správně vybírali a používali potřebné nástroje, nářadí a jednoduché stroje ve výrobním procesu;
- používali vhodné způsoby skladování, balení a přepravy výrobků, zejména pokud jde o živé organismy;
- dodržovali bezpečné pracovní postupy s ohledem na rizikovost práce v lese;
- obsluhovali, seřizovali, prováděli běžnou údržbu a jednoduché opravy nářadí, nástrojů, jednoduchých strojů a zařízení;
- věnovali stálou pozornost vlivu používaných technologií na život a zdraví zvířat a rostlin v přírodě;
- vedli základní evidenci spojenou s lesní výrobou;
- získali odbornou připravenost k řízení motorových vozidel skupiny T.
- prováděli sběr semen a roubů lesních dřevin ze země či žebříků a zajistili prvotní péči o tento materiál;
- prováděli základní činnosti ve výrobě sazenic jako přípravu půdy, školkování, péči o semenáčky a sazenice, jejich vyzvedávání, přípravu k transportu a výrobu obalované sadby;
- zajišťovali péči o sadební materiál jako ukládání do sněžných jam, zakládání a ochranu před vnějšími klimatickými vlivy před výsadbou a prováděli obnovu lesa běžně používanými způsoby;
- poskytovali péči a ochranu kulturám a mladým porostům, zejména chemickou a mechanickou ochranu proti buřeni, škodám zvěří a škodlivým hmyzem;
- prováděli výchovu porostů jako seče plecí, prostřihávky, prořezávky a výřez plevelných dřevin ručním nářadím i pomocí malé mechanizace a vyznačené těžební zásahy řetězovou motorovou pilou do maximálního úřezu 15 cm v porostech předmýtního věku;
- prováděli základní údržbu lesní dopravní sítě ručním nářadím;
- prováděli v rámci přidružené výroby výrobu dřevěných násad, oplocenek, mysliveckých zařízení a drobných jednoduchých výrobků ze dřeva;
- prováděli transport dříví od pařezu na lokalitu vývozní místo (případně odvozní místo) pásovým vytahovačem;
- poskytovali základní péči o zvěř, především přípravu krmiv pro zimní přikrmování a údržbu mysliveckých zařízení.
- chápali bezpečnost práce jako nedílnou součást péče o zdraví své i spolupracovníků (i dalších osob vyskytujících se na pracovištích, např. klientů, zákazníků, návštěvníků);
- znali a dodržovali základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence;
- osvojili si zásady a návyky bezpečné a zdraví neohrožující pracovní činnosti včetně zásad ochrany zdraví při práci u zařízení se zobrazovacími jednotkami (monitory, displeji apod.), rozpoznali možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví;
- znali systém péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uměli uplatňovat nároky na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároky vzniklé úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce);
- byli vybaveni vědomostmi o zásadách poskytování první pomoci při náhlém onemocnění nebo úrazu a snažili se poskytnout první pomoc.
- chápali kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;
- dodržovali stanovené normy (standardy) a předpisy související se systémem řízení jakosti zavedeným na pracovišti;
- dbali na zabezpečení parametrů (standardů) kvality procesů, výrobků nebo služeb, zohledňovali požadavky klienta (zákazníka, občana).
- znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popř. společenské ohodnocení;
- zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;
- hospodařili v rámci svých možností efektivně s finančními prostředky;
- nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.
- využívali možnosti uplatnění na trhu práce v daném oboru a povolání;
- vycházeli z pracovních, platových a jiných podmínek v oboru při hledání možností své profesní kariéry, respektovali oprávněné požadavky zaměstnavatelů na pracovníky a přizpůsobovali se změněným pracovním podmínkám;
- získávali a vyhodnocovali informace o pracovních nabídkách, využívali poradenských a zprostředkovatelských služeb;
- vhodně komunikovali s potenciálními zaměstnavateli;
- uplatňovali práva a povinnosti zaměstnavatelů a pracovníků;
- využívali základní vědomosti a dovednosti potřebné pro rozvíjení vlastních podnikatelských aktivit.
- chápali bezpečnost práce jako nedílnou součást péče o zdraví své i spolupracovníků (i dalších osob vyskytujících se na pracovištích, např. klientů, zákazníků, návštěvníků);
- znali a dodržovali základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence;
- osvojili si zásady a návyky bezpečné a zdraví neohrožující pracovní činnosti včetně zásad ochrany zdraví při práci u zařízení se zobrazovacími jednotkami (monitory, displeji apod.), rozpoznali možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví;
- znali systém péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uměli uplatňovat nároky na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároky vzniklé úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce);
- byli vybaveni vědomostmi o zásadách poskytování první pomoci při náhlém onemocnění nebo úrazu a snažili se poskytnout první pomoc.
- chápali kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;
- dodržovali stanovené normy (standardy) a předpisy související se systémem řízení jakosti zavedeným na pracovišti;
- dbali na zabezpečování parametrů (standardů) kvality procesů, výrobků nebo služeb, zohledňovali požadavky klienta (zákazníka, občana).
- znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popř. společenské ohodnocení;
- zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;
- efektivně hospodařili s finančními prostředky;
- nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.
Absolvent se uplatní zejména v komplexní lesní výrobě v dělnických činnostech v oblasti zakládání, pěstování a ochrany lesů, případně v přidružené lesní výrobě. Okrajově se uplatní při péči o komunální zeleň, péči o přírodu v územích se zvláštním režimem ochrany a v trvalé péči o zeleň podél komunikací. Součástí vzdělávání je i příprava k získání řidičského oprávnění skupiny T.