Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání
43-41-M/01 Veterinářství
Vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 28. 6. 2007, č. j. 12 698/2007-23
PROFIL ABSOLVENTA
Vzdělávání v oboru směřuje v souladu s cíli středního odborného vzdělávání k tomu, aby si žáci vytvořili, v návaznosti na základní vzdělávání a na úrovni odpovídající jejich schopnostem a studijním předpokladům, následující klíčové a odborné kompetence.
Odborné kompetence
- kontrolovali dodržování zoohygienických podmínek v chovech zvířat;
- při práci se zvířaty uplatňovali kladný vztah a zodpovědný přístup ke zvířatům, zabezpečovali pohodu zvířat (welfare);
- navrhovali vhodné technologické postupy pro jednotlivé druhy a kategorie zvířat;
- prováděli a organizovali odchov a chov jednotlivých druhů a kategorií zvířat včetně zvířat laboratorních a pokusných;
- zajišťovali plemenářskou práci v chovech zvířat;
- připravovali, ošetřovali a hodnotili pastevní porosty, organizovali pastvu;
- prováděli údržbu motorových vozidel skupiny B;
- odborná připravenost k řízení motorových vozidel skupiny B.
- asistovali při veterinárních zákrocích v chovech zvířat a ve veterinárních zařízeních;
- asistovali při aplikaci léčiv a veterinárních přípravků;
- léčili nemocná a zraněná zvířata pod vedením veterinárního lékaře;
- odebírali biologické vzorky a prováděli dílčí vyšetření;
- zabezpečovali inseminaci, odebírali a vhodnými metodami vyšetřovali sperma;
- ovládali metody zjišťování březosti, vedli porod a ošetřovali zvířata po porodu;
- zajišťovali desinfekci, dezinsekci a deratizaci.
- zabezpečovali veterinární prohlídku jatečných zvířat a vyšetřování masa na jatkách a při domácích porážkách;
- hodnotili hygienické podmínky a zabezpečovali hygienické požadavky při získávání a zpracování surovin živočišného původu;
- zabezpečovali veterinární péči a ochranu zdraví lidí a zvířat před nemocemi způsobovanými závadnými potravinami, krmivy a surovinami živočišného původu;
- vykonávali posuzovatelskou a hodnotitelskou činnost při nákupu jatečných zvířat;
- odebírali vzorky a prováděli základní laboratorní vyšetření potravin a surovin živočišného původu;
- zajišťovali hygienu a sanitaci potravinářských provozů.
- chápali bezpečnost práce jako nedílnou součást péče o zdraví své i spolupracovníků (i dalších osob vyskytujících se na pracovištích, např. klientů, zákazníků, návštěvníků) i jako součást řízení jakosti a jednu z podmínek získání či udržení certifikátu jakosti podle příslušných norem;
- znali a dodržovali základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence;
- osvojili si zásady a návyky bezpečné a zdraví neohrožující pracovní činnosti včetně zásad ochrany zdraví při práci u zařízení se zobrazovacími jednotkami (monitory, displeji apod.), rozpoznali možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví a byli schopni zajistit odstranění závad a možných rizik;
- znali systém péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uměli uplatňovat nároky na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároky vzniklé úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce);
- byli vybaveni vědomostmi o zásadách poskytování první pomoci při náhlém onemocnění nebo úrazu a dokázali první pomoc sami poskytnout.
- chápali kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;
- dodržovali stanovené normy (standardy) a předpisy související se systémem řízení jakosti zavedeným na pracovišti;
- dbali na zabezpečování parametrů (standardů) kvality procesů, výrobků nebo služeb, zohledňovali požadavky klienta (zákazníka, občana).
- znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popř. společenské ohodnocení;
- zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;
- efektivně hospodařili s finančními prostředky;
- nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.
Uplatnění absolventa
Absolvent se uplatní v komplexu veterinárně technických činností organizačního charakteru a specificky odborných úkonů. Veterinární asistenti pomáhají veterinárním lékařům (pod jejich vedením a odpovědností) zejména při kontrole dodržování hygienických podmínek v chovech zvířat, ve výrobě a zpracovávání živočišných produktů, při provádění alergenodiagnostických zkoušek, při prohlídce jatečných zvířat a masa a při provádění pohraniční veterinární kontroly. Absolvent může pracovat také jako laborant nebo zemědělský technik – zootechnik v chovech hospodářských zvířat. Uplatní se také v plemenářských podnicích, v útulcích pro opuštěná zvířata, ve stanicích ohrožených zvířat, v prodejnách zvířat, v chovech cizokrajných zvířat, při výrobě a distribuci krmiv, při zpracování produktů v rámci zemědělského podniku, v oblasti marketingu zdravotnických (veterinárních) potřeb, jako samostatný podnikatel apod.
Součástí vzdělávání je i příprava k získání řidičského oprávnění skupiny B.