Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání
65-41-L/01 Gastronomie
Vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 28. 6. 2007, č. j. 12 698/2007-23
PROFIL ABSOLVENTA
Vzdělávání v oboru směřuje v souladu s cíli středního odborného vzdělávání k tomu, aby si žáci vytvořili, v návaznosti na základní vzdělávání a na úrovni odpovídající jejich schopnostem a studijním předpokladům, následující klíčové a odborné kompetence.
Odborné kompetence
- připravovali pokrmy české kuchyně, typické pokrmy zahraničních kuchyní a pokrmy racionální výživy;
- uplatňovali požadavky na kvalitu pokrmů a expedovali a uchovávali je souladu s normami;
- orientovali se v sortimentu potravin a nápojů a jejich gastronomické využitelnosti;
- bezpečně používali a udržovali technická a technologická zařízení v gastronomickém provozu;
- znali účel kritických bodů HACCP a jejich aplikaci v provozu, dbali na dodržování hygienických předpisů.
- ovládali druhy a techniku odbytu a způsoby obsluhy;
- používali vhodné formy obsluhy a inventář podle prostředí a charakteru společenské příležitosti;
- společensky vystupovali a komunikovali hosty v mateřském i cizím jazyce, jednali profesionálně;
- dbali na estetiku svého zevnějšku, pracovního prostředí a pracovních činností.
- sestavovali jídelní lístky a menu podle gastronomických pravidel, a dalších hledisek;
- organizovali a koordinovali činnosti pracovních týmů ve výrobě a v odbytu;
- organizačně zajišťovali přípravu, průběh a ukončení gastronomických akcí;
- organizovali a smluvně zajišťovali zásobovací a odbytovou činnost.
- vyhledávali zdroje a informace o podnikání v jednotlivých zemích EU (např. hospodářské komory, profesní sdružení, svazy);
- orientovali se v obchodně-podnikatelských aktivitách a ekonomicko-právním zabezpečení provozu ve stravovacích zařízeních;
- sestavovali kalkulace výrobků a služeb;
- využívali marketingové nástroje k prezentaci provozovny, k nabídce služeb a výrobků;
- orientovali se v moderních formách prodeje v gastronomii;
- vedli provozní administrativu, evidenci o pohybu majetku, surovin, výrobků a služeb s využitím PC;
- sestavovali operativní a dlouhodobější plány;
- získávali, vyhodnocovali a efektivně využívali ekonomické informace k řízení provozních úseků;
- zajišťovali základní operace personálního charakteru.
- chápali bezpečnost práce jako nedílnou součást péče o zdraví své i spolupracovníků (i dalších osob vyskytujících se na pracovištích, např. klientů, zákazníků, návštěvníků) i jako součást řízení jakosti a jednu z podmínek získání či udržení certifikátu jakosti podle příslušných norem;
- znali a dodržovali základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence;
- osvojili si zásady a návyky bezpečné a zdraví neohrožující pracovní činnosti včetně zásad ochrany zdraví při práci u zařízení se zobrazovacími jednotkami (monitory, displeji apod.), rozpoznali možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví a byli schopni zajistit odstranění závad a možných rizik;
- znali systém péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uměli uplatňovat nároky na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároky vzniklé úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce);
- byli vybaveni vědomostmi o zásadách poskytování první pomoci při náhlém onemocnění nebo úrazu a dokázali první pomoc sami poskytnout.
- chápali kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;
- dodržovali stanovené normy (standardy) a předpisy související se systémem řízení jakosti zavedeným na pracovišti;
- dbali na zabezpečování parametrů (standardů) kvality procesů, výrobků nebo služeb, zohledňovali požadavky klienta (zákazníka, občana).
- znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popř. společenské ohodnocení;
- zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;
- efektivně hospodařili s finančními prostředky;
- nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.
Uplatnění absolventa
Absolventi najdou uplatnění ve středních technickohospodářských funkcích v pohostinství, tj. ve stravovacích a ubytovacích zařízeních, např. v restauracích, v provozovnách rychlého občerstvení a dalších provozovnách společného stravování, v penzionech a hotelech. Uplatní se ve vedoucích pozicích jako šéf kuchaři nebo číšníci – specialisté.
Jsou připraveni vykonávat odborné gastronomické činnosti – provozní, marketingové, obchodně podnikatelské a řídící – v různých pracovních pozicích a právně organizačních formách podnikání, a to jak v pozici zaměstnance, tak zaměstnavatele nebo podnikatele.