Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání
65-41-L/51 Gastronomie
Vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 19. 4. 2010, č. j. 1606/2010-23
PROFIL ABSOLVENTA
Vzdělávání v oboru směřuje v souladu s cíli středního odborného vzdělávání k tomu, aby si žáci vytvořili, v návaznosti na a na úrovni odpovídající jejich schopnostem a studijním předpokladům, následující klíčové a odborné kompetence.
Klíčové kompetence v RVP nástavbového studia navazují na klíčové kompetence stanovené v RVP pro obory středního vzdělání s výučním listem (kategorie H).
- organizovali a koordinovali činnosti pracovních týmů ve výrobě a v odbytu;
- organizačně zajišťovali přípravu, průběh a ukončení gastronomických akcí;
- dbali na dodržování hygienických předpisů v gastronomii;
- zabezpečovali zásobování a správné uchovávání a skladování surovin;
- uplatňovali zásady racionální výživy i alternativních způsobů stravování;
- na základě předchozích znalostí technologických postupů zpracování surovin, přípravy pokrmů a nápojů kontrolovali způsob přípravy a výslednou kvalitu;
- organizovali, řídili a kontrolovali odbyt výrobků a služeb, ovládali systémy a způsoby obsluhy hostů;
- orientovali se v zahraničních kuchyních, moderní a zážitkové gastronomii, reagovali na nové trendy ve stravování.
- znali principy fungování trhu EU a způsoby podnikání v EU;
- orientovali se v obchodně-podnikatelských aktivitách hotelů a dalších podniků a institucí cestovního ruchu;
- organizovali průzkum trhu a výsledky vyhodnocovali, využívali marketingových nástrojů k prezentaci stravovacího zařízení, k nabídce služeb;
- orientovali se v moderních formách nabídky a prodeje výrobků a služeb, zabezpečovali jejich odbyt;
- znali způsob zabezpečení hlavní činnosti oběžným i dlouhodobým majetkem;
- kalkulovali ceny výrobků a služeb;
- sestavovali operativní i dlouhodobé programy rozvoje podniku;
- orientovali se v pracovně právní problematice;
- vedli podnikovou administrativu, evidovali pohyb majetku, surovin, výrobků a služeb, sledovali finanční toky;
- využívali ekonomické informace k řízení provozních úseků, znali způsoby vyhodnocování výsledků hospodaření;
- vedli provozní administrativu, evidenci o pohybu majetku, surovin, výrobků a služeb s využitím PC.
- chápali bezpečnost práce jako nedílnou součást péče o zdraví své i spolupracovníků (i dalších osob vyskytujících se na pracovištích, např. klientů, zákazníků, návštěvníků) i jako součást řízení jakosti a jednu z podmínek získání či udržení certifikátu jakosti podle příslušných norem;
- znali a dodržovali základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence;
- osvojili si zásady a návyky bezpečné a zdraví neohrožující pracovní činnosti včetně zásad ochrany zdraví při práci u zařízení se zobrazovacími jednotkami (monitory, displeji apod.), rozpoznali možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví a byli schopni zajistit odstranění závad a možných rizik;
- znali systém péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uměli uplatňovat nároky na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároky vzniklé úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce);
- byli vybaveni vědomostmi o zásadách poskytování první pomoci při náhlém onemocnění nebo úrazu a dokázali první pomoc sami poskytnout.
- chápali kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;
- dodržovali stanovené normy (standardy) a předpisy související se systémem řízení jakosti zavedeným na pracovišti;
- dbali na zabezpečování parametrů (standardů) kvality procesů, výrobků nebo služeb, zohledňovali požadavky klienta (zákazníka, občana).
- znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popř. společenské ohodnocení;
- zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;
- efektivně hospodařili s finančními prostředky;
- nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.
Uplatnění absolventa
Absolventi najdou uplatnění ve středních technickohospodářských funkcích v pohostinství, tj. ve stravovacích zařízeních různého typu, např. v restauracích, jídelnách a dalších provozovnách společného stravování. Uplatnění najdou též jako samostatní kuchaři nebo číšníci a po získání nezbytné praxe v oboru se mohou uplatnit i ve vedoucích pozicích například jako provozáři, šéfkuchaři, vrchní číšníci, či v jiných vedoucích pozicích.
Jsou připraveni vykonávat odborné gastronomické činnosti – provozní, marketingové, obchodně podnikatelské a řídící – v různých pracovních pozicích a právně organizačních formách podnikání, a to jak v pozici zaměstnance, tak zaměstnavatele nebo podnikatele v gastronomii.