Přeskočit navigaci

Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání

65-41-L/51 Gastronomie

Vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 19. 4. 2010, č. j. 1606/2010-23

PROFIL ABSOLVENTA

Vzdělávání v oboru směřuje v souladu s cíli středního odborného vzdělávání k tomu, aby si žáci vytvořili, v návaznosti na a na úrovni odpovídající jejich schopnostem a studijním předpokladům, následující klíčové a odborné kompetence.

Klíčové kompetence

Klíčové kompetence v RVP nástavbového studia navazují na klíčové kompetence stanovené v RVP pro obory středního vzdělání s výučním listem (kategorie H).

a)      Kompetence k celoživotnímu učení: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni samostatně se věnovat učení a reálně si stanovovat potřeby a cíle svého dalšího vzdělávání

b)      Kompetence k pracovnímu uplatnění a podnikání: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni úspěšně budovat svoji profesní kariéru a byli připraveni zvládat podnikatelské činnosti

c)      Personální a sociální kompetence: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni rozvíjet svoji osobnost, udržovat vhodné mezilidské vztahy a dbát o své zdraví

d)      Kompetence využívat prostředky informačních a komunikačních technologií a pracovat s informacemi: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi efektivně pracovali s prostředky ICT a s informacemi

e)      Kompetence k řešení problémů: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni samostatně nebo v týmu řešit pracovní i jiné problémy

f)       Komunikativní kompetence: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni souvisle se vyjadřovat v písemné i ústní formě a volit komunikační strategie a prostředky adekvátně situaci

g)      Matematická a finanční gramotnost: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni používat matematické myšlení za účelem funkčního zvládání různých situací

h)      Občanské kompetence a kulturní povědomí: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi žili v souladu s hodnotami a principy humanity, demokracie a udržitelného rozvoje a uznávali kulturní hodnoty

Odborné kompetence

a)      Vykonávat a organizovat gastronomické činnosti, řídit stravovací provoz, tzn. aby absolventi:

-     organizovali a koordinovali činnosti pracovních týmů ve výrobě a v odbytu;

-     organizačně zajišťovali přípravu, průběh a ukončení gastronomických akcí;

-     dbali na dodržování hygienických předpisů v gastronomii;

-     zabezpečovali zásobování a správné uchovávání a skladování surovin;

-     uplatňovali zásady racionální výživy i alternativních způsobů stravování;

-     na základě předchozích znalostí technologických postupů zpracování surovin, přípravy pokrmů a nápojů kontrolovali způsob přípravy a výslednou kvalitu;

-     organizovali, řídili a kontrolovali odbyt výrobků a služeb, ovládali systémy a způsoby obsluhy hostů;

-     orientovali se v zahraničních kuchyních, moderní a zážitkové gastronomii, reagovali na nové trendy ve stravování.

b)      Vykonávat obchodně-podnikatelské aktivity v hotelnictví a gastronomii, tzn. aby absolventi:

-     znali principy fungování trhu EU a způsoby podnikání v EU;

-     orientovali se v obchodně-podnikatelských aktivitách hotelů a dalších podniků a institucí cestovního ruchu;

-     organizovali průzkum trhu a výsledky vyhodnocovali, využívali marketingových nástrojů k prezentaci stravovacího zařízení, k nabídce služeb;

-     orientovali se v moderních formách nabídky a prodeje výrobků a služeb, zabezpečovali jejich odbyt;

-     znali způsob zabezpečení hlavní činnosti oběžným i dlouhodobým majetkem;

-     kalkulovali ceny výrobků a služeb;

-     sestavovali operativní i dlouhodobé programy rozvoje podniku;

-     orientovali se v pracovně právní problematice;

-     vedli podnikovou administrativu, evidovali pohyb majetku, surovin, výrobků a služeb, sledovali finanční toky;

-     využívali ekonomické informace k řízení provozních úseků, znali způsoby vyhodnocování výsledků hospodaření;

-     vedli provozní administrativu, evidenci o pohybu majetku, surovin, výrobků a služeb s využitím PC.

c)      Dbát na bezpečnost práce a ochranu zdraví při práci, tzn. aby absolventi:

-     chápali bezpečnost práce jako nedílnou součást péče o zdraví své i spolupracovníků (i dalších osob vyskytujících se na pracovištích, např. klientů, zákazníků, návštěvníků) i jako součást řízení jakosti a jednu z podmínek získání či udržení certifikátu jakosti podle příslušných norem;

-     znali a dodržovali základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence;

-     osvojili si zásady a návyky bezpečné a zdraví neohrožující pracovní činnosti včetně zásad ochrany zdraví při práci u zařízení se zobrazovacími jednotkami (monitory, displeji apod.), rozpoznali možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví a byli schopni zajistit odstranění závad a možných rizik;

-     znali systém péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uměli uplatňovat nároky na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároky vzniklé úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce);

-     byli vybaveni vědomostmi o zásadách poskytování první pomoci při náhlém onemocnění nebo úrazu a dokázali první pomoc sami poskytnout.

d)      Usilovat o nejvyšší kvalitu své práce, výrobků nebo služeb, tzn. aby absolventi:

-     chápali kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;

-     dodržovali stanovené normy (standardy) a předpisy související se systémem řízení jakosti zavedeným na pracovišti;

-     dbali na zabezpečování parametrů (standardů) kvality procesů, výrobků nebo služeb, zohledňovali požadavky klienta (zákazníka, občana).

e)      Jednat ekonomicky a v souladu se strategií udržitelného rozvoje, tzn. aby absolventi:

-     znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popř. společenské ohodnocení;

-     zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;

-     efektivně hospodařili s finančními prostředky;

-     nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.

Uplatnění absolventa

Absolventi najdou uplatnění ve středních technickohospodářských funkcích v pohostinství, tj. ve stravovacích zařízeních různého typu, např. v restauracích, jídelnách a dalších provozovnách společného stravování. Uplatnění najdou též jako samostatní kuchaři nebo číšníci a po získání nezbytné praxe v oboru se mohou uplatnit i ve vedoucích pozicích například jako provozáři, šéfkuchaři, vrchní číšníci, či v jiných vedoucích pozicích.

Jsou připraveni vykonávat odborné gastronomické činnosti – provozní, marketingové, obchodně podnikatelské a řídící – v různých pracovních pozicích a právně organizačních formách podnikání, a to jak v pozici zaměstnance, tak zaměstnavatele nebo podnikatele v gastronomii.


Zpět