Přeskočit navigaci

Vzdělávací program: 65-42-N/01 Gastronomie a hotelnictví


Obor vzdělání: 65-42-N/.. Hotelnictví


Vzdělávací program má schváleno více škol. Vzdělávací základ je vždy stejný, programy se však mohou lišit zaměřením, předměty nebo jejich rozsahem aj.


Detailní informaci získáte porovnáním profilů absolventa těchto škol:

Vyšší odborná škola s.r.o., Tajovského 2, Havířov

Vyšší odborná škola hotelnictví a turismu, o.p.s., Stromořadí 420, Uničov



Profil absolventa


Vyšší odborná škola s.r.o., Tajovského 2, Havířov


Po ukončení vzdělávání a vykonání absolutoria má absolvent následující znalosti, dovednosti a schopnosti.


Absolvent umí:

o    aktivně komunikovat ve dvou světových jazycích se zákazníkem i v běžných životních situacích;

o    přizpůsobovat svou práci pružně požadavkům klientů;

o    aktivně si osvojovat nové poznatky potřebné pro kvalifikovaný výkon pracovní činnosti (umí se učit, pracovat s informacemi);

o    analyzovat daňový systém v ČR;

o    využívat databáze, zpracovávat pomocí IT přehledy a statistické údaje;

o    analyzovat rozhodování základních ekonomických subjektů;

o    orientovat se v makroekonomické politice a ve vybraných problémech soudobé světové ekonomiky;

o    uplatnit ekonomické principy a marketingové zásady ve službách;

o    používat účetní informace pro rozhodování ve firmě;

o    orientovat se v účetních systémech a vyhodnotit získané údaje;

o    specifikovat jednotlivé manažerské funkce: asistenty TOP manažerů hotelů střední úrovně – FB manažer, vedoucí úseku ubytování, technický manažer, restaurant a bar manažer, kvant manažer;

o    provést marketingový průzkum s využitím vhodných metod a následně interpretovat získané výsledky;

o    analyzovat strukturu ubytovacího zařízení;

o    definovat a charakterizovat lázeňsko-léčebné služby;

o    orientovat se v současných zdravotních problémech populace;

o    připravovat studené i teplé pokrmy na základě receptur nebo vlastních kalkulací;

o    nabízet a poskytovat služby v odbytových střediscích;

o    orientovat se v základních a aplikovaných disciplínách psychologie a psychologických metodách: pozorování, rozhovor, psychologie koupě, prodeje a obchodu, orientovat se v základních typologiích hostů a klientů, používat psychologické metody v manažerské činnosti i při řešení konfliktních situací;

o    samostatně pracovat se základními právními předpisy;

o    posoudit náležitosti jednotlivých smluvních typů.


Absolvent má:

    • osvojenou dovednost kultivovaného písemného vyjadřování v hotelové a obchodní korespondenci, i na úrovni osobního společenského styku;
    • základní znalost zeměvědních reálií příslušné jazykové oblasti, zejména obecně geografické údaje a údaje o cestovním ruchu;
    • znalosti o typických znacích příslušných národních gastronomií;
    • základní vědomosti a dovednosti ze směnárenských a dalších služeb v peněžním styku;
    • osvojeny základní pojmy a kategorie tržní ekonomiky;
    • přehled o metodách řízení podniku;
    • osvojeny principy fungování českého právního řádu;
    • osvojeno právní vědomí ve vztahu k oboru;
    • přehled o úrovni služeb v zahraničí, o celosvětových trendech v oblasti hotelnictví, veřejného stravování;
    • osvojeny správné návyky při zpracování potravin s důrazem na hygienu.


Absolvent ovládá:

    • základy psychologie a pravidla společenského chování a jejich aplikaci v oboru;
    • základní dovednosti marketingu;
    • soustavu daní v České republice;
    • zásady daňové politiky a cenové tvorby s jejich využitím v praxi;
    • zásady podnikového managementu a psychologie styku s veřejností i jejich aplikaci v podnikové praxi;
    • zásady etického jednání manažera a firemní kultury;
    • dovednosti a návyky potřebné při výpočtech finančního charakteru;
    • zásady zdravé racionální stravy;
    • hygienické normy pro přípravu a uchování potravin;
    • pravidla servisu pokrmů a nápojů.


Absolvent je schopen:

    • samostatně zabezpečovat odbornou správní a ekonomickou agendu;
    • provádět ekonomické rozbory, volbu optimální varianty řešení, navrhovat účinná ekonomická a organizační opatření;
    • připravovat podklady pro obchodní jednání;
    • získávat, analyzovat a využívat informace získané z webových zdrojů, ze zdrojů EU, OSN, UNESCO, ČSÚ potřebné pro svou činnost;
    • využívat ekonomických informací k obchodně podnikatelské činnosti;
    • využívat prostředků výpočetní techniky, jejich programového vybavení, běžných kancelářských strojů, reprografické a telekomunikační techniky;
    • hodnotit a řešit informační projekty;
    • navrhnout využití hardwarových prostředků a možnosti softwarových produktů v návaznosti na potřeby oboru;
    • sestavit účetní závěrku a vyhotovit daňové přiznání;
    • rozlišit použití správných technologických úprav a postupů při zpracování potravin a jejich ekonomické využití;
    • sestavit různé druhy menu pro slavnostní příležitost s využitím gastronomických pravidel;
    • využívat nástroje marketingového mixu;
    • řídit firmu.



Profil absolventa


Vyšší odborná škola hotelnictví a turismu, o.p.s., Stromořadí 420, Uničov


Absolvent zná problematiku pohostinství a hotelového provozu z pozice řídící i výkonné. Umí připravit, organizovat, finančně a technicky zajistit ubytovací, stravovací a k nim doplňkové služby i jejich kombinace. Je připraven jednat s obchodními partnery domácími i zahraničními, uzavírat kontrakty. Ovládá skladové hospodářství, kalkulace cen poskytovaných služeb, jejich nabídku i prodej. Je připraven poskytovat poradenské a informační služby včetně vyřizování reklamací.


Absolvent zná problematiku účetnictví, daní a navazujících činností, vyhotovuje daňová přiznání. Umí vést provozní pracovní evidenci. Orientuje se v zásadách tržní ekonomiky, v problematice bankovnictví a směnárenské činnosti. Je schopen prakticky využívat znalosti a dovednosti získané v oblasti, práva, managementu a marketingu.


Absolvent ovládá práci s výpočetní technikou, umí pracovat s rezervačními systémy. Je schopen komunikovat ve dvou cizích jazycích a to v profesní i soukromé rovině. Má znalosti o technickém a technologickém vybavení gastronomických středisek. Zná specifika zdravé výživy a akceptuje moderní trendy ve stravování.


Absolvent je připraven pro práci v podnikatelských subjektech na úrovni nižšího nebo středního stupně řízení nebo pro samostatné podnikání. Kromě toho se absolvent může uplatnit také v orgánech státní správy a samosprávy.



Zpět