Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání
65-51-E/02 Práce ve stravování
Vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 29. 5. 2008, č. j. 6 907/2008-23
PROFIL ABSOLVENTA
Vzdělávání v oboru směřuje v souladu s cíli středního odborného vzdělávání k tomu, aby si žáci vytvořili, na úrovni odpovídající jejich schopnostem a učebním předpokladům, následující klíčové a odborné kompetence. Klíčové kompetence navazují na klíčové kompetence osvojované na základní škole a dále se prohlubují.
- dodržovali osobní hygienu a hygienu práce v průběhu pracovních činností;
- prováděli úklid a čistění zařízení a prostor pro výrobu pokrmů a dodržovali sanitační řád;
- skladovali suroviny a nápoje v souladu s požadavky na jejich uskladnění a na hygienu;
- prováděli úklid a čistění skladovacích prostor.
- pomáhali při přípravě pokrmů;
- podle pokynů připravovali jednoduché teplé pokrmy a přílohy a pokrmy pro rychlé občerstvení;
- připravovali podle pokynů běžné výrobky studené kuchyně, saláty, bagety apod.;
- připravovali teplé nápoje;
- dodržovali posloupnost prací a časový harmonogram;
- udržovali a zabezpečovali použitý inventář;
- používali a udržovali technická a technologická zařízení v gastronomickém provozu.
- společensky vystupovali ve styku s hosty;
- pomáhali při obsluze hostů, prováděli jednoduchou obsluhu podle pokynů;
- doplňovali pokrmy a nápoje při bufetovém uspořádání;
- sklízeli použitý inventář;
- čistili, udržovali a zabezpečovali inventář po jeho použití.
- chápali bezpečnost práce jako nedílnou součást péče o zdraví své i spolupracovníků (i dalších osob vyskytujících se na pracovištích, např. klientů, zákazníků, návštěvníků);
- znali a dodržovali základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence;
- osvojili si zásady a návyky bezpečné a zdraví neohrožující pracovní činnosti včetně zásad ochrany zdraví při práci u zařízení se zobrazovacími jednotkami (monitory, displeji apod.), rozpoznali možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví;
- znali systém péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uměli uplatňovat nároky na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároky vzniklé úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce);
- byli vybaveni vědomostmi o zásadách poskytování první pomoci při náhlém onemocnění nebo úrazu a snažili se poskytnout první pomoc.
- chápali kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;
- dodržovali stanovené normy (standardy) a předpisy související se systémem řízení jakosti zavedeným na pracovišti;
- dbali na zabezpečování parametrů (standardů) kvality procesů, výrobků nebo služeb, zohledňovali požadavky klienta (zákazníka, občana).
- znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popř. společenské ohodnocení;
- zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;
- efektivně hospodařili s finančními prostředky;
- nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.
Absolvent se uplatní jako pomocný pracovník ve stravovacích službách, zejména jako kuchař, dále v provozovnách rychlého občerstvení, ve výrobnách knedlíků a při přípravě studené kuchyně. Bude schopen připravovat jednoduché pokrmy včetně příloh, pokrmy vyráběné z polotovarů a teplé nápoje. Bude provádět jednoduchou obsluhu hostů nebo pomáhat v obsluze při bufetovém uspořádání.