Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání
69-54-E/01 Provozní služby
Vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 29. 5. 2008, č. j. 6 907/2008-23
PROFIL ABSOLVENTA
Vzdělávání v oboru směřuje v souladu s cíli středního odborného vzdělávání k tomu, aby si žáci vytvořili, na úrovni odpovídající jejich schopnostem a učebním předpokladům, následující klíčové a odborné kompetence. Klíčové kompetence navazují na klíčové kompetence osvojované na základní škole a dále se prohlubují.
- používali vhodné čisticí prostředky a úklidové pomůcky;
- obsluhovali stroje a zařízení používané při úklidu a dodržovali přitom zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci;
- prováděli pravidelný (denní, týdenní) a generální úklid (mytí podlah a obkladů, čištění oken atd.) v ubytovacích zařízeních, v kancelářích, veřejných prostorách, v sociálních zdravotnických zařízení.
- pomáhali při přípravě pokrmů;
- připravovali teplé nápoje;
- zabezpečovali inventář po jeho použití a vyčištění;
- používali a udržovali technická a technologická zařízení v gastronomickém provozu;
- dodržovali osobní hygienu a hygienu práce v průběhu pracovních činností;
- prováděli sanitaci, úklid a čistění zařízení a prostor pro výrobu pokrmů;
- skladovali suroviny a nápoje podle jejich druhů v souladu s hygienickými požadavky;
- prováděli úklid a čistění skladovacích prostor.
- volili vhodný materiál s ohledem na požadované vlastnosti výrobku;
- prováděli základní údržbu a seřízení šicího stroje;
- opravovali prádlo a oděvy (zašívání, aplikace, začišťování);
- zhotovovali jednoduché výrobky (povlečení, závěsy, potahy).
- třídili prádlo a oděvy pro praní podle druhu materiálu, barevnosti a stupně znečištění;
- používali vhodné prací prostředky;
- odstraňovali běžně dostupnými prostředky skvrny;
- dodržovali osobní hygienu a bezpečnost při práci v průběhu třídění, praní, sušení, žehlení, skládání a expedici
- obsluhovali prací, sušicí a žehlicí stroje.
- chápali bezpečnost práce jako nedílnou součást péče o zdraví své i spolupracovníků (i dalších osob vyskytujících se na pracovištích, např. klientů, zákazníků, návštěvníků);
- znali a dodržovali základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence;
- osvojili si zásady a návyky bezpečné a zdraví neohrožující pracovní činnosti včetně zásad ochrany zdraví při práci u zařízení se zobrazovacími jednotkami (monitory, displeji apod.), rozpoznali možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví;
- znali systém péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uměli uplatňovat nároky na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároky vzniklé úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce);
- byli vybaveni vědomostmi o zásadách poskytování první pomoci při náhlém onemocnění nebo úrazu a snažili se poskytnout první pomoc.
- chápali kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;
- dodržovali stanovené normy (standardy) a předpisy související se systémem řízení jakosti zavedeným na pracovišti;
- dbali na zabezpečování parametrů (standardů) kvality procesů, výrobků nebo služeb, zohledňovali požadavky klienta (zákazníka, občana).
- znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popř. společenské ohodnocení;
- zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;
- efektivně hospodařili s finančními prostředky;
- nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.
Absolvent se uplatní při úklidu ve zdravotnických a sociálních zařízeních, v ubytovacích zařízeních, kancelářích, veřejných prostorách apod. Také se uplatní při výkonu pomocných prací při přípravě pokrmů, při praní a žehlení prádla, při šití a opravách prádla a bytových doplňků.