Přeskočit navigaci

Rámcový vzdělávací program pro obor vzdělání

82-42-M/01 Konzervátorství a restaurátorství

Vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dne 6. května 2009, č. j. 9325/2009-23

PROFIL ABSOLVENTA

Vzdělávání v oboru směřuje v souladu s cíli středního odborného vzdělávání k tomu, aby si žáci vytvořili, v návaznosti na základní vzdělávání a na úrovni odpovídající jejich schopnostem a studijním předpokladům, následující klíčové a odborné kompetence.

Klíčové kompetence

a)      Kompetence k učení: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni efektivně se učit, vyhodnocovat dosažené výsledky a pokrok a reálně si stanovovat potřeby a cíle svého dalšího vzdělávání

b)      Kompetence k řešení problémů: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni samostatně řešit běžné pracovní i mimopracovní problémy

c)      Komunikativní kompetence: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni vyjadřovat se v písemné i ústní formě v různých učebních, životních i pracovních situacích

d)      Personální a sociální kompetence: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli připraveni stanovovat si na základě poznání své osobnosti přiměřené cíle osobního rozvoje v oblasti zájmové i pracovní, pečovat o své zdraví, spolupracovat s ostatními a přispívat k utváření vhodných mezilidských vztahů

e)      Občanské kompetence a kulturní povědomí: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi uznávali hodnoty a postoje podstatné pro život v demokratické společnosti a dodržovali je, jednali v souladu s udržitelným rozvojem a podporovali hodnoty národní, evropské i světové kultury

f)       Kompetence k pracovnímu uplatnění a podnikatelským aktivitám: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni optimálně využívat svých osobnostních a odborných předpokladů pro úspěšné uplatnění ve světě práce, pro budování a rozvoj své profesní kariéry a s tím související potřebu celoživotního učení

g)      Matematické kompetence: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi byli schopni funkčně využívat matematické dovednosti v různých životních situacích

h)      Kompetence využívat prostředky informačních a komunikačních technologií a pracovat s informacemi: Vzdělávání směřuje k tomu, aby absolventi pracovali s osobním počítačem a jeho základním a aplikačním programovým vybavením, ale i s dalšími prostředky ICT a využívali adekvátní zdroje informací a efektivně pracovali s informacemi

Odborné kompetence

a)      Restaurovat a konzervovat kulturní památky nebo jejich části, které jsou uměleckořemeslnými pracemi v příslušné specializaci, tzn. aby absolventi:

-     využívali při své práci znalosti z dějin výtvarné kultury a historického vývoje uměleckého řemesla v zaměření oboru;

-     postupovali při restaurování v souladu s etickým kodexem a platnou právní úpravou památkové péče;

-     uplatňovali etická hlediska restaurování;

-     prováděli restaurátorský průzkum díla odpovídajícími metodami, na základě vyhodnocení jeho výsledků stanovili vhodný technologický postup restaurování;

-     ovládali technologické postupy a techniky restaurování a konzervování, dokázali obhájit zvolený postup restaurátorských prací, průběžně jej dokumentovali a hodnotili kvalitu výsledků dílčích pracovních operací;

-     měli komplexní přehled o druzích restaurátorských a konzervačních materiálů a jejich vhodných kombinacích, hospodárně a ekologicky s nimi zacházeli, uměli posuzovat jejich vlastnosti a rozhodovat o jejich volbě na základě výsledků komplexního restaurátorského průzkumu a z hlediska interpretace restaurovaného předmětu;

-     efektivně organizovali svou práci, prováděli ji pečlivě a odpovědně s vědomím nevratnosti provedených zásahů;

-     volili vhodný šetrný postup a metody restaurátorského a konzervátorského zásahu vzhledem k povaze a historické hodnotě předmětu;

-     sledovali vývoj nových restaurátorských a konzervačních technologií, technik a materiálů a prakticky je využívali;

-     aktivně vyhledávali všechny dostupné zdroje informací o současných přístupech k restaurování kulturních památek a uplatňovali je v rámci své specializace;

-     vhodně prezentovali svou práci, ovládali zásady profesionálního vystupování;

-     ovládali náležitosti vypracování restaurátorské dokumentace;

-     ovládali základní ekonomické činnosti ve vztahu k předpokládanému profesnímu uplatnění.

b)      Ovládat základy výtvarné užité tvorby a realizovat v požadované kvalitě finální produkt v daném zaměření oboru, tzn. aby absolventi:

-     využívali při své práci znalosti o vývoji a současných trendech výtvarné tvorby v zaměření oboru;

-     výtvarně vnímali, mysleli a samostatně se vyjadřovali, hledali a využívali inspirační zdroje;

-     volili možnosti řešení na základě analýzy zadaného úkolu, dokázali je zhodnotit a obhájit;

-     uplatňovali při tvorbě výtvarného návrhu technologická a ekonomická hlediska jeho realizace;

-     využívali výtvarné a výrazové možnosti používaných materiálů a realizačních technologických postupů a technik;

-     ovládali tradiční a nové technologické postupy a techniky, dokázali zvolit a obhájit nejvhodnější postup realizace výtvarného návrhu nebo kopie historické předlohy, přesně a pečlivě prováděli dílčí pracovní operace;

-     rozhodovali o volbě vhodných materiálů na základě posouzení jejich vlastností, výrazových možností a výsledného vyznění realizovaného produktu, uplatňovali ekonomická a ekologická hlediska při jejich zpracování;

-     používali správně a podle příslušných pracovních postupů odpovídající zařízení, pomůcky, nástroje apod., znali způsoby jejich ošetřování a běžné údržby;

-     prováděli svou práci dokonale a v souladu s výtvarným záměrem a vysokými nároky na kvalitu zpracování finálního produktu;

-     aktivně vyhledávali všechny dostupné zdroje informací o vývoji nových technologií, materiálů, technického zařízení apod. a zaváděli je do praxe.

c)      Dbát na bezpečnost práce a ochranu zdraví při práci, tzn. aby absolventi:

-     chápali bezpečnost práce jako nedílnou součást péče o zdraví své i spolupracovníků (i dalších osob vyskytujících se na pracovištích, např. klientů, zákazníků, návštěvníků) i jako součást řízení jakosti a jednu z podmínek získání či udržení certifikátu jakosti podle příslušných norem;

-     znali a dodržovali základní právní předpisy týkající se bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a požární prevence;

-     osvojili si zásady a návyky bezpečné a zdraví neohrožující pracovní činnosti včetně zásad ochrany zdraví při práci u zařízení se zobrazovacími jednotkami (monitory, displeji apod.), rozpoznali možnost nebezpečí úrazu nebo ohrožení zdraví a byli schopni zajistit odstranění závad a možných rizik;

-     znali systém péče o zdraví pracujících (včetně preventivní péče, uměli uplatňovat nároky na ochranu zdraví v souvislosti s prací, nároky vzniklé úrazem nebo poškozením zdraví v souvislosti s vykonáváním práce);

-     byli vybaveni vědomostmi o zásadách poskytování první pomoci při náhlém onemocnění nebo úrazu a dokázali první pomoc sami poskytnout.

d)      Usilovat o nejvyšší kvalitu své práce, výrobků nebo služeb, tzn. aby absolventi:

-     chápali kvalitu jako významný nástroj konkurenceschopnosti a dobrého jména podniku;

-     dodržovali stanovené normy (standardy) a předpisy související se systémem řízení jakosti zavedeným na pracovišti;

-     dbali na zabezpečování parametrů (standardů) kvality procesů, výrobků nebo služeb, zohledňovali požadavky klienta (zákazníka, občana).

e)      Jednat ekonomicky a v souladu se strategií udržitelného rozvoje, tzn. aby absolventi:

-     znali význam, účel a užitečnost vykonávané práce, její finanční, popř. společenské ohodnocení;

-     zvažovali při plánování a posuzování určité činnosti (v pracovním procesu i v běžném životě) možné náklady, výnosy a zisk, vliv na životní prostředí, sociální dopady;

-     efektivně hospodařili s finančními prostředky;

-     nakládali s materiály, energiemi, odpady, vodou a jinými látkami ekonomicky a s ohledem na životní prostředí.

Uplatnění absolventa

Absolvent oboru je připraven uplatnit se jako restaurátor kulturních památek nebo jejich částí, které jsou uměleckořemeslnými pracemi. Podle platné právní úpravy může restaurátorské práce vykonávat na základě povolení k restaurování kulturních památek, které uděluje Ministerstvo kultury. Ministerstvo kultury rovněž stanoví specializaci restaurátorské činnosti, na niž se povolení k restaurování vztahuje.

Konkrétní oblast specializace restaurátorských prací vyplývá ze zaměření odborné přípravy ve školním vzdělávacím programu a z prokázání odborných schopností. Může se jednat buď o restaurování nepolychromovaných nefigurálních uměleckořemeslných děl z kamene, štuku, umělého kamene a sádry, příp. uměleckořemeslných děl z umělého mramoru, nebo o restaurování uměleckořemeslných děl z papíru a pergamenu – knižní vazby, papírových a pergamenových listin včetně voskových pečetí a bul, rukopisů a vzácných tisků, papírového aktového materiálu, map, plánů, grafiky a předmětů muzejního charakteru z různých materiálů souvisejících s knižní vazbou.

Příslušné činnosti může absolvent vykonávat samostatně nebo v rámci restaurátorského týmu nebo v restaurátorských dílnách muzeí, archivů, galerií apod.

Podle zaměření odborné přípravy se absolvent rovněž může uplatnit v oblasti reprodukčního kamenosochařství a v oblasti knižní kultury. Odpovídající činnosti může vykonávat samostatně nebo v dílnách, ateliérech a dalších odborných pracovištích firem, institucí apod. Uplatnit se může také v oblasti správcovství muzejních sbírek, archivů a galerií.


Zpět