Vzdělávací program: 53-41-N/41 Diplomovaný nutriční terapeut
Obor vzdělání: 53-41-N/4. Diplomovaný nutriční terapeut
Učební plán
Povinné základní předměty – kategorie A
Tvořící základ potřebný pro poskytování nutriční péče
Název předmětu |
Minimální počet hodin |
Odborná latinská terminologie |
24 |
Anatomie |
45 |
Fyziologie |
70 |
Patologie a patofyziologie |
45 |
Chemie |
30 |
Biochemie |
30 |
Chemie potravin |
30 |
Nauka o potravinách |
30 |
Technologie přípravy pokrmů |
100 |
Mikrobiologie, epidemiologie infekčních onemocnění a hygiena |
30 |
Základy farmakologie |
20 |
Povinné oborové předměty – kategorie A
Tvořící základ v nutričních oborech a oborech veřejného zdraví
Název předmětu |
Minimální počet hodin |
Toxikologie |
15 |
Epidemiologie neinfekčních onemocnění |
15 |
Výživa člověka |
30 |
Výživa v podpoře a ochraně veřejného zdraví: – výživa zdravých jedinců různých věkových skupin včetně specifických nároků těhotných žen a zvláštnosti dětí a dorostu – výživa sportovců – výživa v komunitní péči – alternativní způsob stravování – výživové poradenství – zdravotní výchova – ochrana spotřebitele – tvorba a řízení zdravotnických programů |
50 |
Léčebná výživa |
80 |
Klinická výživa |
80 |
Povinné základní předměty – kategorie A
Tvořící základ klinických oborů
Název předmětu |
Minimální počet hodin |
Klinika nemocí a nutriční péče: - vnitřním lékařství - chirurgii - pediatrii - gynekologii a porodnictví - gerontologii - psychiatrii - infekčním lékařství - onkologii |
70 |
Základy ošetřovatelství |
30 |
Povinné základní předměty – kategorie A
Znalosti z dalších oborů souvisejících s poskytováním nutriční péče
Název předmětu |
Minimální počet hodin |
Etika ve zdravotnictví |
10 |
První pomoc |
15 |
Organizace a řízení ve zdravotnictví |
13 |
Základy zdravotnického práva a legislativy |
15 |
Řízení kvality poskytovaných zdravotních služeb |
13 |
Základy sociologie |
15 |
Psychologie a komunikace |
50 |
Základy pedagogiky a edukace |
15 |
Informatika ve zdravotnictví |
15 |
Základy metodologie vědeckého výzkumu a statistiky |
20 |
Ekonomika |
15 |
Odborná nutriční praxe
Pracoviště pro odbornou praxi |
Minimální počet hodin |
Poskytovatelé zdravotních služeb lůžkové péče na oddělení - interním - chirurgickém - dětském - gynekologickém - ošetřovatelských lůžek pro seniory - psychiatrickém - infekčním - onkologickém |
220 |
Poskytovatelé zdravotních služeb ambulantní péče včetně edukačních center |
80 |
V zařízeních sociálních služeb |
40 |
Stravovací provozy (poskytovatelé zdravotních služeb, zařízení sociálních služeb a zařízení školního stravování) |
120 |
Provozovny potravinářských podniků |
20 |
Povinně volitelné předměty – kategorie B
Povinně volitelné předměty vhodně rozšiřují soubor povinných předmětů, rozšiřují znalosti a dovednosti studentů v oboru, mohou být rovněž vybrány tak, aby umožnily zaměření školy na vybraný klinický obor.
Lze je stanovit podle nabídky jednotlivých fakult a vyšších odborných škol – hodinovou dotaci se doporučuje přednostně využít pro disciplíny v oblasti klinické výživy.
Volitelné předměty – kategorie C
Volitelné předměty vhodně doplňují nabídku povinných a povinně volitelných předmětů, doplňují znalosti a dovednosti studentů v oboru.
Lze je stanovit podle nabídky jednotlivých fakult a vyšších odborných škol – hodinovou dotaci se doporučuje přednostně využít pro disciplíny v oblasti klinické výživy.
Pro jednotlivé ročníky studia/vzdělávání jsou stanoveny minimální počty hodin ošetřovatelské praxe následovně:
Odborná nutriční praxe
1. ročník |
2. ročník |
3. ročník |
Celkem |
120 hodin |
200 hodin |
160 hodin |
480 hodin |
Zbývající hodiny odborné praxe u poskytovatele zdravotních služeb si rozdělí škola podle svého uvážení.
Délka jedné hodiny odborné nutriční praxe v podmínkách poskytovatele zdravotních služeb je 60 minut.
Doporučuje se, aby doporučené názvy předmětů byly sestaveny do tematicky uspořádaných celků (předmětů, modulů), přičemž předměty mohou být sdružovány. Jeden předmět může být součástí více modulů při dodržení základních metodologických principů výuky.
Vyšší odborné vzdělávání se ukončuje absolutoriem, které se skládá z:
– obhajoby absolventské práce
– zkoušky z nejvíce tří profilujících odborných předmětů pro poskytování nutriční péče.