Přeskočit navigaci

Vzdělávací program:  53-41-N/41 Diplomovaný nutriční terapeut


Obor vzdělání:  53-41-N/4. Diplomovaný nutriční terapeut


Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s MŠMT vydalo kvalifikační standard přípravy, kterým se specifikují požadavky na vzdělávací programy pro všechny vyšší odborné školy zdravotnické. Tím je určen společný základ výše uvedeného vzdělávacího programu. Při přípravě konkretizovaných učebních plánů jednotlivých škol musí být pro jednotlivé předměty dodržen minimální celkový počet hodin předmětu (přímé výuky studia v denní nebo prezenční formě a samostudia v jiné než denní nebo prezenční formě).



Učební plán


Povinné základní předměty – kategorie A

Tvořící základ potřebný pro poskytování nutriční péče

Název předmětu

Minimální počet hodin

Odborná latinská terminologie

24

Anatomie

45

Fyziologie

70

Patologie a patofyziologie

45

Chemie

30

Biochemie

30

Chemie potravin

30

Nauka o potravinách

30

Technologie přípravy pokrmů

100

Mikrobiologie, epidemiologie infekčních onemocnění a hygiena

30

Základy farmakologie

20




Povinné oborové předměty – kategorie A

Tvořící základ v nutričních oborech a oborech veřejného zdraví

Název předmětu

Minimální počet hodin

Toxikologie

15

Epidemiologie neinfekčních onemocnění

15

Výživa člověka

30

Výživa v podpoře a ochraně veřejného zdraví:

výživa zdravých jedinců různých věkových skupin včetně specifických nároků těhotných žen a zvláštnosti dětí a dorostu

–   výživa sportovců

–   výživa v komunitní péči

–   alternativní způsob stravování

–   výživové poradenství

–   zdravotní výchova

–   ochrana spotřebitele

–   tvorba a řízení zdravotnických programů

50

Léčebná výživa

80

Klinická výživa

80

Povinné základní předměty – kategorie A

Tvořící základ klinických oborů

Název předmětu

Minimální počet hodin

Klinika nemocí a nutriční péče:

-     vnitřním lékařství

-     chirurgii

-     pediatrii

-     gynekologii a porodnictví

-     gerontologii

-     psychiatrii

-     infekčním lékařství

-     onkologii

70

Základy ošetřovatelství

30

Povinné základní předměty – kategorie A

Znalosti z dalších oborů souvisejících s poskytováním nutriční péče

Název předmětu

Minimální počet hodin

Etika ve zdravotnictví

10

První pomoc

15

Organizace a řízení ve zdravotnictví

13

Základy zdravotnického práva a legislativy

15

Řízení kvality poskytovaných zdravotních služeb

13

Základy sociologie

15

Psychologie a komunikace

50

Základy pedagogiky a edukace

15

Informatika ve zdravotnictví

15

Základy metodologie vědeckého výzkumu a statistiky

20

Ekonomika

15


Odborná nutriční praxe

Pracoviště pro odbornou praxi

Minimální počet hodin

Poskytovatelé zdravotních služeb lůžkové péče na oddělení

-     interním

-     chirurgickém

-     dětském

-     gynekologickém

-     ošetřovatelských lůžek pro seniory

-     psychiatrickém

-     infekčním

-     onkologickém

220

Poskytovatelé zdravotních služeb ambulantní péče včetně edukačních center

80

V zařízeních sociálních služeb

40

Stravovací provozy (poskytovatelé zdravotních služeb, zařízení sociálních služeb a zařízení školního stravování)

120

Provozovny potravinářských podniků

20

Povinně volitelné předměty kategorie B

Povinně volitelné předměty vhodně rozšiřují soubor povinných předmětů, rozšiřují znalosti a dovednosti studentů v oboru, mohou být rovněž vybrány tak, aby umožnily zaměření školy na vybraný klinický obor.

Lze je stanovit podle nabídky jednotlivých fakult a vyšších odborných škol – hodinovou dotaci se doporučuje přednostně využít pro disciplíny v oblasti klinické výživy.

Volitelné předměty – kategorie C

Volitelné předměty vhodně doplňují nabídku povinných a povinně volitelných předmětů, doplňují znalosti a dovednosti studentů v oboru.

Lze je stanovit podle nabídky jednotlivých fakult a vyšších odborných škol – hodinovou dotaci se doporučuje přednostně využít pro disciplíny v oblasti klinické výživy.

Pro jednotlivé ročníky studia/vzdělávání jsou stanoveny minimální počty hodin ošetřovatelské praxe následovně:

Odborná nutriční praxe

1. ročník

2. ročník

3. ročník

Celkem

120 hodin

200 hodin

160 hodin

480 hodin

Zbývající hodiny odborné praxe u poskytovatele zdravotních služeb si rozdělí škola podle svého uvážení.

Délka jedné hodiny odborné nutriční praxe v podmínkách poskytovatele zdravotních služeb je 60 minut.

Doporučuje se, aby doporučené názvy předmětů byly sestaveny do tematicky uspořádaných celků (předmětů, modulů), přičemž předměty mohou být sdružovány. Jeden předmět může být součástí více modulů při dodržení základních metodologických principů výuky.

Vyšší odborné vzdělávání se ukončuje absolutoriem, které se skládá z:

     obhajoby absolventské práce

     zkoušky z nejvíce tří profilujících odborných předmětů pro poskytování nutriční péče.




Zpět