Přeskočit navigaci

Informace o žácích, absolventech a jejich uplatnění na trhu práce

  • Kategorie vzdělání: Střední odborné vzdělání s výučním listem (Kód: H)
  • Skupina oboru: Potravinářství a potravinářská chemie (Kód: 29)

Vývoj počtu přijatých žáků

V roce 2023 bylo do 1. ročníku v denní formě dané kategorie a skupiny oborů vzdělání přijato 2 617 žáků. Pro srovnání počet žáků přijatých do 1. ročníku zvolené kategorie činil 32 884. To znamená, že podíl přijímaných dané kategorie a skupiny oborů vzdělání dosáhl 8,0 %. Lze konstatovat, že tento podíl je v porovnání s ostatními skupinami oborů nadprůměrný a mezi dvěma posledními roky stagnoval.

Vývoj počtu přijatých žáků je výrazně ovlivněn celkových počtem uchazečů o vzdělání, který se hlavně v posledních letech výrazně snižuje. Z tohoto důvodu je pro zjištění zájmu o vzdělání v dané skupině vzdělání rozhodující spíše to, jak se vyvíjí podíl žáků přijatých do 1. ročníku. Vývoj počtu a podílu přijatých žáků pro zvolenou kombinaci vzdělání v posledních šesti letech najdete v grafech.


Vývoj počtů žáků přijatých do 1.ročníků
H Střední odborné vzdělání s výučním listem
29 Potravinářství a potravinářská chemie
Graf
GrafProTisk
Vývoj podílu žáků přijatých do 1.ročníků
H Střední odborné vzdělání s výučním listem
29 Potravinářství a potravinářská chemie
Graf
GrafProTisk


Nezaměstnanost absolventů škol

Míra nezaměstnanosti absolventů škol v dané kategorii a skupině oborů vzdělání byla v roce 2024 9,1 %, což je více, než činí průměr za danou kategorii vzdělání (7,6 %). Oproti předchozímu roku míra nezaměstnanosti absolventů zvolené kombinace vzdělání zůstala téměř stejná.

Míra nezaměstnanosti absolventů duben 2024
H Střední odborné vzdělání s výučním listem
29 Potravinářství a potravinářská chemie
Graf
GrafProTisk

Míra nezaměstnanosti absolventů jednotlivých oborů vzdělání

Kategorie vzdělání /
Skupina oborů /
Obory
Počet absolventů
2023
Počet nezaměstnaných absolventů Míra nezaměstnanosti absolventů
duben 2024 duben 2024 duben 2023 změna
Střední odborné vzdělání s výučním listem - H 20 191 1 542 7,6 % 6,6 % 1,1 % roste
29 Potravinářství a potravinářská chemie 1 488 135 9,1 % 9,0 % 0,1 % roste
Cukrář 1 124 109 9,7 % 9,3 % 0,4 % roste
Výrobce potravin (29-51-H/01) 65 4 6,2 % 4,6 % 1,5 % roste
Pekař (29-53-H/01) 183 19 10,4 % 10,2 % 0,2 % roste
Řezník - uzenář (29-56-H/01) 116 3 2,6 % 7,0 % -4,4 % klesá

Zpět