V roce 2023 bylo do 1. ročníku v denní formě dané kategorie a skupiny oborů vzdělání přijato 2 617 žáků. Pro srovnání počet žáků přijatých do 1. ročníku zvolené kategorie činil 32 884. To znamená, že podíl přijímaných dané kategorie a skupiny oborů vzdělání dosáhl 8,0 %. Lze konstatovat, že tento podíl je v porovnání s ostatními skupinami oborů nadprůměrný a mezi dvěma posledními roky stagnoval.
Vývoj počtu přijatých žáků je výrazně ovlivněn celkových počtem uchazečů o vzdělání, který se hlavně v posledních letech výrazně snižuje. Z tohoto důvodu je pro zjištění zájmu o vzdělání v dané skupině vzdělání rozhodující spíše to, jak se vyvíjí podíl žáků přijatých do 1. ročníku. Vývoj počtu a podílu přijatých žáků pro zvolenou kombinaci vzdělání v posledních šesti letech najdete v grafech.
Míra nezaměstnanosti absolventů škol v dané kategorii a skupině oborů vzdělání byla v roce 2024 9,1 %, což je více, než činí průměr za danou kategorii vzdělání (7,6 %). Oproti předchozímu roku míra nezaměstnanosti absolventů zvolené kombinace vzdělání zůstala téměř stejná.
Kategorie vzdělání / Skupina oborů / Obory |
Počet absolventů 2023 |
Počet nezaměstnaných absolventů | Míra nezaměstnanosti absolventů | ||
---|---|---|---|---|---|
duben 2024 | duben 2024 | duben 2023 | změna | ||
Střední odborné vzdělání s výučním listem - H | 20 191 | 1 542 | 7,6 % | 6,6 % | 1,1 % |
29 Potravinářství a potravinářská chemie | 1 488 | 135 | 9,1 % | 9,0 % | 0,1 % |
Řezník - uzenář | 116 | 3 | 2,6 % | 7,0 % | -4,4 % |
Výrobce potravin (29-51-H/01) | 65 | 4 | 6,2 % | 4,6 % | 1,5 % |
Pekař (29-53-H/01) | 183 | 19 | 10,4 % | 10,2 % | 0,2 % |
Cukrář (29-54-H/01) | 1 124 | 109 | 9,7 % | 9,3 % | 0,4 % |