Přeskočit navigaci

Informace o žácích, absolventech a jejich uplatnění na trhu práce

  • Kategorie vzdělání: Vyšší odborné vzdělání (Kód: N)
  • Skupina oboru: Gastronomie, hotelnictví a turismus (Kód: 65)

Vývoj počtu přijatých žáků

V roce 2023 bylo do 1. ročníku v denní formě dané kategorie a skupiny oborů vzdělání přijato 378 žáků. Pro srovnání počet žáků přijatých do 1. ročníku zvolené kategorie činil 5 937. To znamená, že podíl přijímaných dané kategorie a skupiny oborů vzdělání dosáhl 6,4 %. Lze konstatovat, že tento podíl je v porovnání s ostatními skupinami oborů průměrný a mezi dvěma posledními roky výrazně vzrostl.

Vývoj počtu přijatých žáků je výrazně ovlivněn celkových počtem uchazečů o vzdělání, který se hlavně v posledních letech výrazně snižuje. Z tohoto důvodu je pro zjištění zájmu o vzdělání v dané skupině vzdělání rozhodující spíše to, jak se vyvíjí podíl žáků přijatých do 1. ročníku. Vývoj počtu a podílu přijatých žáků pro zvolenou kombinaci vzdělání v posledních šesti letech najdete v grafech.


Vývoj počtů žáků přijatých do 1.ročníků
N Vyšší odborné vzdělání
65 Gastronomie, hotelnictví a turismus
Graf
GrafProTisk
Vývoj podílu žáků přijatých do 1.ročníků
N Vyšší odborné vzdělání
65 Gastronomie, hotelnictví a turismus
Graf
GrafProTisk


Nezaměstnanost absolventů škol

Míra nezaměstnanosti absolventů škol v dané kategorii a skupině oborů vzdělání byla v roce 2024 2,2 %, což je podobně, jako činí průměr za danou kategorii vzdělání (2,2 %). Oproti předchozímu roku míra nezaměstnanosti absolventů zvolené kombinace vzdělání zůstala téměř stejná.

Míra nezaměstnanosti absolventů duben 2024
N Vyšší odborné vzdělání
65 Gastronomie, hotelnictví a turismus
Graf
GrafProTisk

Míra nezaměstnanosti absolventů jednotlivých oborů vzdělání

Kategorie vzdělání /
Skupina oborů /
Obory
Počet absolventů
2023
Počet nezaměstnaných absolventů Míra nezaměstnanosti absolventů
duben 2024 duben 2024 duben 2023 změna
Vyšší odborné vzdělání - N 2 582 57 2,2 % 2,1 % 0,1 % roste
65 Gastronomie, hotelnictví a turismus 135 3 2,2 % 2,9 % -0,7 % klesá
Gastronomie a hotelnictví (65-42-N/01) 12 0 0,0 % 0,0 % 0,0 %  
Řízení hotelového provozu (65-42-N/04) 11 0 0,0 % 0,0 % 0,0 %  
Cestovní ruch (65-43-N/01) 108 3 2,8 % 2,7 % 0,1 % roste
Rozvoj a řízení regionální turistiky (65-43-N/02) 4 0 0,0 % 25,0 % -25,0 % klesá
Poznámka: Jedná se o skupinu oborů vzdělání s malým počtem absolventů. Míra nezaměstnanosti absolventů je tedy velmi proměnlivá, a tudíž ne příliš vypovídající.

Zpět