Přeskočit navigaci

[ E ] Potravinářská výroba

  • Kód oboru: 29-51-E/01
  • Kategorie vzdělání: Nižší střední odborné vzdělání s výučním listem
  • Skupina oboru: Potravinářství a potravinářská chemie (Kód: 29)
  • Výstupní certifikát: výuční list

Charakteristika přípravy v oboru

Žáci se naučí připravovat, upravovat a zpracovávat suroviny, pomocné látky a přísady pro příslušnou potravinářskou výrobu, zejména při výrobě cukrářských výrobků, mlékárenských nebo masných a uzenářských výrobků, tj. dodržovat technologické postupy a vykonávat jednodušší činnosti při ruční i strojové výrobě potravin, obsluhovat jednoduché stroje a zařízení ?ve vybraných provozech, včetně balení a etiketace potravinářských výrobků, posuzovat senzoricky kvalitu surovin, meziproduktů a hotových výrobků, uchovávat a skladovat hotové výrobky nebo polotovary, vést jednoduchou provozní evidenci a dodržovat hygienické předpisy a normy s cílem zajistit výrobu bezpečných potravin i jejich prodej.

Pro vzdělávání v tomto oboru jsou významné vyučovací předměty (vzdělávací oblasti) základní školy:
Praktické činnosti
Učivo uvedených předmětů je důležité pro tento obor a bude na střední škole rozvíjeno a prohlubováno.

Uplatnění absolventů v oboru

Absolventi se uplatní při výkonu jednoduchých činností u povolání cukrář, řezník – uzenář, mlékař nebo při obsluze potravinářských strojů jako zaměstnanci příslušných potravinářských firem. Jsou připraveni vykonávat jednoduché činnosti při ruční výrobě cukrářských, masných, uzenářských nebo mlékárenských výrobků včetně obsluhy jednoduchých strojů a technologických zařízení. Absolventi si nejvhodněji mohou doplnit své vzdělání v příbuzném oboru vzdělání kategorie H. Jeho absolvováním získají nejen novou kvalifikaci a další výuční list, ale i možnost pokračovat v nástavbovém studiu k získání maturity. Je potřebné vzít v úvahu, že absolvent oboru kategorie E není pro přímé pokračování v nástavbovém studiu dostatečně připraven, protože v oborech kategorie E jsou kladeny nižší nároky v oblasti všeobecného a obecně odborného vzdělání.

Navazující povolání

  • Potravinářský a krmivářský dělník
  • Potravinářský dělník
  • Pracovník porážky, jatečné úpravy a porcování drůbeže
  • Pracovník porážky, jatečné úpravy a porcování králíků
  • Krmivářský dělník

Školy, kde je možno studovat tento obor

Filtry
Zdravotní postižení:
Forma studia:
Školy
Filtr podle kraje

Seznam škol, které nabízejí tento obor, nebo vybraný ŠVP